Národní muzeum: Oslavte výročí narození jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů

03.09.2018 14:45

I v letošním roce zve Národní muzeum na slavnosti s názvem Dvořákova Nelahozeves. Jedná se o již 67. ročník oslav narození Antonína Dvořáka a program bude i tentokrát velmi pestrý.

Národní muzeum: Oslavte výročí narození jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Tradiční oslavy věnované tomuto neobyčejnému skladateli započnou v jeho rodné obci Nelahozeves v neděli 9. září pietním aktem u Dvořákovy sochy. Následovat bude koncert v Památníku Antonína Dvořáka, sborový koncert pro rodiče s dětmi a bohoslužba v kostelíku sv. Ondřeje, v rámci které zazní Dvořákova Lužanská mše. V úterý večer oslavy zakončí koncert česko-německé Akademie komorní hudby na zámku v Nelahozevsi.

Antonín Dvořák se narodil v 8. 9. 1841 v Nelahozevsi v domě čp. 12, kde provozoval jeho otec František Dvořák hospodu. Od roku 1847 chodil do nelahozevské školy, kde se učil u kantora Josefa Spitze, o kterém se tradovalo, že uměl hrát na všechny hudební nástroje. Školní docházku ukončil v roce 1853 s velmi dobrým prospěchem, za který byl od knížete Lobkowicze odměněn modlitební knížkou Nábožný křesťan. V Nelahozevsi prožil Dvořák prvních dvanáct let svého života, po skončení školní docházky v roce 1953 se i s rodinou přestěhoval do Zlonic. Přesto se rád do Nelahozevsi vracel. I místní obyvatelé pamatovali na svého slavného rodáka, když mu v roce 1901, v roce jeho 60. narozenin, uspořádali velkolepé oslavy, kterých se Dvořák ale nakonec nezúčastnil. V roce 1913 byla na Dvořákově rodném domě odhalena pamětní deska od Františka Hnátka a v roce 1941 se konaly v Nelahozevsi v rámci Dvořákova 100. výročí narození velké oslavy, které navštívilo kolem 2000 návštěvníků.

Jako Památník Antonína Dvořáka byl Dvořákův rodný dům otevřen 9. září 1951 při příležitosti 110. výročí narození skladatele zásluhou Společnosti Antonína Dvořáka. S otevřením expozice v roce 1951 byly také zahájeny pravidelné oslavy „Dvořákova Nelahozeves“ konané v den skladatelových narozenin.

Informace ke koncertům a rezervace vstupenek a míst k sezení ZDE.

Vstupenky na koncert pro děti a na večerní koncert 11. září 2018 lze zakoupit na Obecním úřadě v Nelahozevsi (tel.: 315 785 059).

Program slavnosti ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…