Národní muzeum: Slavní čeští skladatelé se přesouvají do New Yorku

17.02.2023 7:34 | Tisková zpráva

Ve středu 8. února 2023 se v galerii Českého centra v New Yorku otevírá výstava Národního muzea Slavní čeští skladatelé. Ta představí čtyři velká jména české hudby a s nimi také životní příběhy a tvorbu čtyř fenomenálních českých skladatelů – Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

Národní muzeum: Slavní čeští skladatelé se přesouvají do New Yorku
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Úspěšnou výstavu, jejíž část se přesouvá do americké metropole, mohli návštěvníci zhlédnout v loňském roce v Historické budově Národního muzea v Praze.  V galerii Českého centra v New Yorku ji 7. února slavnostně zahájil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Spolupořadatelem výstavy je také České centrum New York ve spolupráci s krajanským spolkem Bohemian Benevolent and Literary Association (BBLA), Generálním konzulátem České republiky v New Yorku, Dvořák American Heritage Association (DAHA) a Metropolitní operou.

Novinkou výstavy jsou materiály z archivu Americké Dvořákovy společnosti DAHA, které zahrnují faksimili historické smlouvy, která před 130 lety přivedla Dvořáka do Ameriky. Nechybí ani originální kostýmy postav z inscenací Prodané nevěsty a Její pastorkyně v New Yorku, které zapůjčila Metropolitní opera. Netradiční výstavu přiblíží atraktivní kreslená novela, která návštěvníkům umožní prožít zásadní životní okamžiky jednotlivých umělců.

Slavnostní vernisáž výstavy byla současně začátkem amerického turné Filharmonie Brno, která se po padesáti letech vrací do Spojených států amerických a vystoupí mimo jiné také v legendární Carnegie Hall.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…