Národní muzeum se bude podílet na záchraně světového kulturního dědictví v Sýrii

20.10.2016 22:46

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš jednal v Sýrii o možnostech spolupráce a pomoci.

Národní muzeum se bude podílet na záchraně světového kulturního dědictví v Sýrii
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

V rámci rozvojové a humanitární asistence v Sýrii schválené vládou ČR v červnu 2016 se Národní muzeum zapojí do pomoci při záchraně památek UNESCO a světového kulturního dědictví v Sýrii. Detaily dohodl přímo s generálním ředitelem syrských památek a muzeí prof. Maamounem Abdulkarimem generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš při své návštěvě Sýrie. Národní muzeum podpoří syrskou památkovou péči např. materiálem pro konzervaci a uložení historických artefaktů nebo syrským odborníkům poskytne školení v oblastech restaurování a digitalizace kulturního dědictví.

Syrské památky jsou za současné situace v této zemi neustále poškozovány, stávají se oběťmi válečných operací i cíleného ničení. Pracovníci syrské památkové péče se s velkým úsilím a často i s nasazením vlastních životů snaží o jejich záchranu. Jejich možnosti a kapacity jsou však velice omezené. Národní muzeum se ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem kultury ČR rozhodlo zapojit do programu humanitární a rozvojové asistence v Sýrii a dle svých možností pomoci.

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš přímo v Sýrii zjišťoval aktuální situaci a jednal se svými kolegy. K celé věci dodává: „Přímo na místě jsem měl možnost vidět, že nejvíce válkou trpí obyčejní lidé, celé rodiny, děti. Vedle lidského utrpení je smutný pohled i na cíleně ničené památky, které jsou součástí kulturního dědictví celého světa a z nichž mnoho je zapsáno na seznam UNESCO. Národní muzeum České republiky se rozhodlo aktivně zapojit do záchrany a restaurování archeologických a historických artefaktů v Sýrii, a pomoci tak zachraňovat poklady světové historie.“

V první etapě pomoci bylo dohodnuto:

  • V rámci dodávek humanitární pomoci podpořit syrskou památkovou péči materiálem pro konzervování, restaurování a uložení archeologických artefaktů s přihlédnutím k památkám UNESCO.
     
  • V restaurátorských dílnách Národního muzea realizovat konzervaci a restaurování unikátních historických předmětů.
     
  • Zajistit školení syrských odborníků v oblastech restaurování a digitalizace kulturního dědictví.
     
  • V roce 2017 realizovat v Praze fotografickou výstavu o zničených památkách v Sýrii a v roce 2019 výstavu unikátních historických a archeologických předmětů.

Národní muzeum a zahraniční spolupráce

Národní muzeum má s podobnou spoluprací v zahraničí zkušenosti. Již několik let se angažuje v Súdánu, Afghánistánu či Alžírsku.

Od roku 2009 Národní muzeum posílá do súdánské lokality Wad Ben Naga stálou archeologickou expedici, jejímž cílem je celkový archeologický průzkum a s ním související konzervační práce na tomto nalezišti nacházejícím se přibližně 130 km na sever od hlavního města Chartúmu. Během výzkumů se archeologům podařilo objevit významné architektonické památky a artefakty. V rámci spolupráce se súdánskou Národní korporací pro památky a muzea bylo v roce 2013 do Náprstkova muzea převezeno již ze starověku záměrně zničené sousoší boha Amona a bohyně Mut z 1. století př. n. l. Toto sousoší, rozdrcené na více jak 100 kusů, bylo restaurováno pomocí nejnovějších technologií, včetně 3D skenování a 3D tisku. Jednalo se o první restaurování tak velkého předmětu za použití výše zmíněných metod. Nálezy z výzkumů na lokalitě Wad Ben Naga byly veřejnosti představeny v roce 2014 na výstavě Země černých faraonů v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur.

V roce 2014 bylo zástupci Národního muzea a Ředitelství pro spolupráci a výměnu Ministerstva kultury Alžírské demokratické a lidové republiky podepsáno memorandum o porozumění, na základě kterého budou obě země spolupracovat v oblasti digitalizace kulturního dědictví a také při realizaci archeologického výzkumu v západní části Alžírska. V letošním červenci také proběhlo v Národním muzeu školení tří alžírských specialistů na digitalizaci.

V roce 2016 se Národnímu muzeu podařilo uspořádat výstavu Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu, která představila jedinečné předměty z Národního muzea Afghánistánu. Návštěvníci tak mohli obdivovat téměř 150 exponátů, z nichž některé byly prezentovány vůbec poprvé mimo území Afghánistánu. Zapůjčené předměty se navíc konzervovaly a restaurovaly přímo na území České republiky v dílnách Národního muzea a byl u nich proveden materiálový a technologický průzkum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…