Národní památkový ústav: Den otevřených dveří telčského pracoviště

02.06.2018 20:21

Komentované prohlídky, ukázky z dokumentačních fondů a sbírek, evidence památkového fondu v Kraji Vysočina, prezentace zaniklých a ohrožených památek, střípky ze světa archeologie, knižní minibazar a výstava o architektuře. To vše čeká návštěvníky Dne otevřených dveří, který pořádá v pátek 8. června 2018 od 9.00 do 16.00 hodin územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči.

Národní památkový ústav: Den otevřených dveří telčského pracoviště
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Národní památkový ústav (NPÚ) v Telči otevírá své pomyslné i skutečné brány a zve všechny zájemce na Den otevřených dveří. Při této příležitosti budou zpřístupněny prostory Lannerova domu, bývalého jezuitského dispenzáře, kde mají telčští památkáři od 1. dubna 2012 své současné sídlo“, uvedl ředitel telčského pracoviště Národního památkového ústavu Pavel Macků.

Stěhování do nových prostor předcházela náročná rekonstrukce trvající několik let a ukončená na přelomu let 2011 a 2012. Tuto rekonstrukci připomenou tabla s fotografiemi a doprovodnými texty. Uvnitř Lannerova domu návštěvníky přivítají pracovníci NPÚ, kteří budou prezentovat jednotlivé agendy památkové péče a budou připraveni zodpovídat nejrůznější dotazy. Památková péče je chápána často příliš úzce, ale ve skutečnosti zahrnuje široké spektrum činností. Je multidisciplinární a založena na kooperaci s mnoha odbornými odvětvími. Stojí na rozhraní technických a společenských věd. Proto na Dni otevřených dveří zazní nejen informace o struktuře a organizaci NPÚ, ale také o specifických činnostech, kterým se památkáři věnují. Návštěvníkům bude vysvětleno, co jsou to stavebněhistorické průzkumy a co obnáší operativní dokumentace. Pozornost bude věnována evidenci památkového fondu v Kraji Vysočina, historii a proměnám evidenčních postupů a praktik, od analogových evidenčních listů po památkový katalog.

„Opomenuty nezůstanou dokumentační sbírky a fondy NPÚ. Mnohé ukázky budou vystaveny a návštěvníci si je budou moci prohlédnout, osahat a pročíst“, slibuje vedoucí odboru evidence, dokumentace a informačních systémů Miloslav Záškoda.

Prezentovány budou unikátní fotografie a dokumentace památek, které již neexistují, zanikly nebo byly zničeny (jihlavský Grecl, zámek Plandry, venkovská usedlost čp. 39 v Nové Říši a další). Návštěvníci budou moci zhlédnout prezentaci věnovanou ohroženým památkám v Kraji Vysočina či dozvědět se některé statistické údaje o aktuálním stavu památkového fondu.

Veřejnost bude také moci vstoupit do archeologického depozitáře a seznámit se s prací archeologa. K dispozici bude rovněž knihovna, kde mohou zájemci nahlédnout do odborných knih o dějinách umění a architektuře a seznámit se se současnou knižní produkcí NPÚ. Čeká na ně také minibazar starých knih. V závěru svého putování skrze Lannerův dům budou mít návštěvníci poslední příležitost načerpat inspiraci na regionální výstavě „Architektura ve službách první republiky“.

Komentované prohlídky Lannerova domu, bývalého jezuitského dispenzáře, budou zasazeny do širších souvislostí působení jezuitského řádu v Telči a návštěvníkům zprostředkují dosavadní badatelské výsledky dosažené v rámci projektu „Telč a jezuité, řád a jeho mecenáši“. Prohlídky se konají v 10.00 a v 15.00 hodin, sraz na nádvoří Lannerova domu v Telči (Hradecká 6). Vstup zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…