Národní památkový ústav: Historické město roku 2019 – za Liberecký kraj postupuje do celostátního kola město Nový Bor

01.02.2020 21:38

Již od roku 1994 vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Národní památkový ústav: Historické město roku 2019 – za Liberecký kraj postupuje do celostátního kola město Nový Bor
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Vítěz celostátního kola soutěže se stává držitelem titulu Historické město roku. Do krajského kola soutěže se v letošním roce přihlásila tři města. Vítězem se stal Nový Bor. Držitelem pomyslné stříbrné medaile se stala Jilemnice.

Hodnotící odborná komise složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska navštívila v průběhu měsíce ledna všechna tři přihlášená města Frýdlant v Čechách, Jilemnici a Nový Bor.

"Je potěšitelné, že města v Libereckém kraji přistupují svědomitě k péči o kulturní dědictví. Každoročně Národní památkový ústav společně s dalšími partnery musí konstatovat, že péče o městské památkové zóny je na vysoké úrovni a dále se rozvíjí, a to nejen v samotné obnově historických objektů, ale i v jejich prezentaci. Pořadí měst tentokrát výrazně ovlivnil i vklad soukromého investora, kterým je firma Lasvit. Citlivě zakomponovaná novostavba a především rekonstrukce nevyužívaných kulturních památek v oblasti Palackého náměstí výrazně pozvedly i další část MPZ Nový Bor.“ konstatoval Miloš Krčmář, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci.

Jako krajský vítěz bylo komisí jednomyslně vyhodnoceno město Nový Bor. Na 2. příčce se umístila Jilemnice a na 3. místě Frýdlant.

Nový Bor jako vítěz krajského kola bude v celostátním kole usilovat o titul Historické město roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…