Národní památkový ústav: Model relikviáře sv. Maura v mezinárodní soutěži vězeňského umění v Polsku

19.05.2019 22:38

Haptický model relikviáře sv. Maura v měřítku 1:1 se účastní v rámci připomenutí desetiletého úspěšného fungování modelářské dílny ve věznici Horní Slavkov klání v mezinárodní soutěži vězeňského umění v polském Sztumu.

Národní památkový ústav:  Model relikviáře sv. Maura v mezinárodní soutěži vězeňského umění v Polsku
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Haptický model ostatkové schránky, která je spolu s korunovačními klenoty nejcennější zlatnickou památkou v Čechách, byl pracovníky správy Státního hradu a zámku Bečov a Věznice Horní Slavkov převezen do polského Sztumu. Zde bude usilovat o vítězství v XVI. ročníku unikátní mezinárodní soutěže vězeňského umění. Dotykový model relikviáře sv. Maura byl vytvořen v roce 2011 jako výsledek spolupráce Státního hradu a zámku Bečov, Věznice Horní Slavkov a obecně prospěšné společnosti Přírodní škola. Jeho výroba probíhala ve Věznici Horní Slavkov pod vedením Radka Jirsy ve dvou dílnách. Na práci truhláře navazovala výroba sošek a reliéfů v modelářské dílně, ve které odsouzení staví rovněž modely hradů, zámků a jiných historických a technických objektů.

I přes velkou náročnost trvala výroba necelé tři měsíce a podíleli se na ní čtyři odsouzení, kteří byli prací tak zaujati, že mnohokrát zapomínali i na to, v jakém prostředí žijí. Ačkoliv model v měřítku 1:1 původně vznikl jako pomůcka pro zrakově postižené, brzy se stal vynikajícím pomocníkem rovněž při edukačních aktivitách pro děti i při širší osvětové činnosti. Výsledky soutěže vězeňského umění, kam byl model přihlášen, budou oficiálně známy 7. června. Hodně štěstí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…