Národní památkový ústav: Obnova zámecké zahrady na zámku Lysice

30.10.2021 9:50 | Tisková zpráva

Za účasti generální ředitelky NPÚ Ing. arch. Naděždy Goryczkové byla zahájena obnova zámecké zahrady a zahradnictví státního zámku v Lysicích.

Národní památkový ústav: Obnova zámecké zahrady na zámku Lysice
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Místní zámecká zahrada je unikátní svým renesančním terasovitým založením, ale také ojedinělou zahradní architekturou – kolonádou s krytou pergolou z poloviny 19. století.

Za dva a půl roku se musí zajistit nejen velký objem stavebních prací (například statika i opravy zdí, schodišť, sloupů klasicistní kolonády, oprava a restaurování grotty, všech zahradních saletů, potřebné nové vedení a zdroje závlahy, nové vedení sítí), ale také historický zahradní koncept výsadeb včetně nového založení trávníků i květinových parterů. Současně se bude i restaurovat původní sochařská výzdoba tak, aby se mohla vrátit zpět do zahrady. Vše podle dobových archiválií a fotografií.

Součástí projektu je i obnova zámeckého zahradnictví, které ji nutně potřebuje z provozních, ekonomických i ekologických důvodů. Obnoveny budou skleníky, aby nedocházelo k tepelným ztrátám, postavena budou nová pařeniště i kompostiště. Obnovy se také dostane evropskému unikátu – fíkovně, která bude poté rovněž zpřístupněna veřejnosti. Nový bude i zahradní mobiliář pro návštěvníky a informační systém.

Finanční zdroje ve výši 179 milionů korun budou čerpány z dotace MK – Péče o národní kulturní dědictví I.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…