Národní památkový ústav: Vysoké Mýto má pro letošek hned dvě želízka v ohni

19.02.2018 16:01

Město Vysoké Mýto se uchází nejen o titul Historické město roku, ale svého kandidáta vysílá i do soutěže Památka roku 2017.

Národní památkový ústav: Vysoké Mýto má pro letošek hned dvě želízka v ohni
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Soutěž o cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy Památka roku 2017 vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, partnery projektu jsou Asociace krajů České republiky a Národní památkový ústav. Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí.

Reprezentantem Pardubického kraje v tomto klání je tedy Náměstí Otmara Vaňorného ve Vysokém Mýtě. Veřejný prostor, který slouží pro posezení, hry a setkávání. Využívají ho například maminky s malými dětmi, senioři, ale i žáci a studenti škol. Zástavba na náměstí pochází z různých časových období. Nachází se zde velké množství kulturních památek, např. fara č. p. 161, renesanční zvonice, kostel sv. Vavřince, základní škola č. p. 273, gymnázium, městský dům č. p. 166, socha Knířovské madony u fary, socha sv. Vavřince naproti vchodu do kostela sv. Vavřince. Rekonstrukcí veřejného prostoru se těmto objektům dostalo důstojného prostředí. Celkový kontext je neméně důležitý, jako péče o památky samotné.

Město Vysoké Mýto má tedy v tomto roce šanci získat hned dvě ocenění, vedle soutěže o Památku roku 2017 reprezentuje Pardubický kraj v klání o titul Historické město roku. Tento titul je již od roku 1994 každoročně udílen za nejlepší přípravu a realizaci v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Památka roku 2017 proběhne ve Valticích dne 22. března 2018 v rámci Konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Vítěz celostátního kola soutěže o nejlepší přípravu a realizaci v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pak bude slavnostně vyhlášen u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel v dubnu 2018.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Pardubicích je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Pardubickém kraji poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, tzn. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Mimo to zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky, podílí se na jejich evidenci, spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií i dalších odborných podkladů ke kulturním památkám a provozuje veřejně přístupnou, odbornou knihovnu. Odborníci z řad zaměstnanců ústavu se rovněž účastní odborných konferencí, seminářů a kolokvií, participují na přednáškách, komentovaných prohlídkách, programech pro školní kolektivy a dalších aktivitách určených pro veřejnost. Další informace najdete ZDE, respektive ZDE, případně na Facebooku (Pardubičtí památkáři aneb novinky nejen z Příhrádku)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.