Národní památkový ústav představuje nové národní kulturní památky

06.07.2023 11:27 | Tisková zpráva

Dvě z památek ve správě Národního památkového ústavu, státní zámek Jezeří v Ústeckém kraji a státní hrad Veveří na jižní Moravě, se připojily k nejvýznamnější součásti kulturního bohatství naší země. Staly se národními kulturními památkami (NKP). Rozhodla o tom vláda v listopadu loňského roku. Nově se mezi NKP zařazuje celkem osm objektů z celé České republiky.

Národní památkový ústav představuje nové národní kulturní památky
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Státní zámek Jezeří

Měl zmizet z povrchu země – přesto žije! Barokní zámek Jezeří na Mostecku, který měl být kvůli těžbě uhlí zbourán, se postupně ukazuje ve své kráse. Na podzim 2022 se představil zrestaurovaný dvoupatrový divadelní sál s galerií. Během stavební obnovy byly vyměněny nosníky eliptické kopule, poškozené části krovu a dřevěného bednění. Byly doplněny chybějící části balkonu a oken. V Česku unikátní sál hostil v minulosti přední hudební skladatele a v soukromé premiéře tady zazněla Beethovenova symfonie Eroica.

Jezeří

Vstupenky na základní prohlídkový okruh Zámecké interiéry (ZDE) je si pořídit na pokladně zámku nebo online na webových stránkách státního zámku Jezeří (ZDE).

Vedle toho můžete navštívit také dva okruhy bez průvodce. Okruh s výhledem (ZDE) nabízí jedinečný výhled z druhého patra jihovýchodního křídla do krajiny včetně velkolomu ČSA, který v 70. letech zcela změnil tvář krajiny.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25757 lidí

Jak vypadalo kdysi okolí zámku se Vám pokusí přiblížit tematická instalace, věnovaná zaniklým obcím, jezeru a zámeckému parku. Okruh Přízemí a sklepy (ZDE) představí zámeckou stříbrnici, pokoje kapucínů, oratoř zámecké kaple, lovecké pokoje a hlavní nádvoří. Součástí tohoto okruhu je i sklepení, kde jsou pohádkové bytosti a strašidla.

Státní hrad Veveří

Kdysi slavný hrad, kamenný ochránce „v zádech“ Brna, tyčící se na rozsáhlém skalním ostrohu nad řekou Svratkou, byl donedávna jedním z nejvíc poškozených a zanedbaných hradů na Moravě. V minulosti byl sídlem moravských markrabat, byl jedním z nejdůležitějších zeměpanských hradů a mnohokrát se zapsal do dějin celé země.

Poslední majitel hradu baron Maurice Arnold de Forest se přátelil s Winstonem Spencerem Churchillem, který hrad Veveří třikrát navštívil, naposledy v roce 1908 u příležitosti Winstonovy svatební cesty. Po druhé světové válce opakovanou snahou o naprosto nevhodná využití areál hradu velmi utrpěl. Teprve na přelomu tisíciletí začala systematická práce na jeho postupné obnově.

Veveří

Hrad Veveří je ve správě Národního památkového ústavu od roku 1999 a už v roce 2001 zde byla otevřena první prohlídková trasa. V současnosti nabízí celkem čtyři návštěvnické okruhy (více ZDE), mezi nimi nejmladší je okruh Apartmá prince Vasy (ZDE), který představuje reprezentační místnosti 1. patra a připomíná jednoho z bývalých majitelů, švédského korunního prince Gustava Vasu. Druhý umožňuje prohlídku všech nádvoří hradu, včetně Prachové věže, ochozu na Příhrádku a také vybraných sezonních výstav v sále za hlavní pokladnou a v přízemí Anglického traktu.

Hrad Veveří je díky své blízkosti Brnu a „Prýglu“ oblíbeným výletním cílem a v letošním roce se opět zapojuje i do řady kulturních akcí.

Bližší informace o okruzích i termíny prohlídek najdete na webových stránkách státního hradu Veveří ZDE. Vstupenky je možné zakoupit na pokladně nebo online ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…