Národní památkový ústav prohlubuje spolupráci s Českým rozhlasem

28.08.2017 8:40

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral dnes na zámku Konopiště svými podpisy stvrdili deklaraci o spolupráci obou institucí.

Národní památkový ústav prohlubuje spolupráci s Českým rozhlasem
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Věřím, že nalezneme projekty, kde se budeme protínat a které budou užitečné pro obě instituce,“ uvedla generální ředitelka NPÚ s tím, že velký potenciál vidí například v edukaci a projektech zaměřených na děti a mládež.

Národní památkový ústav spolupracuje s Českým rozhlasem již v současnosti, jako příklad lze uvést živé vstupy stanice Dvojka z každoroční Hradozámecké noci. Dnes podepsaný dokument umožní prohloubení dosavadní vzájemné spolupráce NPÚ a Českého rozhlasu. Obě strany budou společně vyhledávat atraktivní témata s cílem co nejširšího naplnění výkonu veřejné služby.

Posluchači Českého rozhlasu se tak mohou například těšit, že se dozvědí více o neobjevených památkách ve správě NPÚ. „Česká republika má mnoho méně známých památek, které si zaslouží, aby je lidé poznali,“  myslí si generální ředitel Českého rozhlasu. Posluchače čekají také pozvánky na akce v rámci letošního Roku renesanční šlechty.

Český rozhlas je jediným veřejnoprávním rádiem v České republice. Kromě čtyř základních celoplošných stanic nabízí program na dalších čtyřech specializovaných kanálech zaměřených na zpravodajství, vážnou hudbu, popularizaci vědy a techniky a na vysílání pro mladé posluchače. Kromě toho Český rozhlas vysílá do zahraničí v pěti světových jazycích a v češtině.

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury. Současnými zákony, zejména zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů týkajících se státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů při záchraně a rozvíjení hodnot památkového fondu na území České republiky, jehož soupis také vede. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých předmětů, objektů a území kulturními památkami a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. Pro výkon odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jako vědecká a výzkumná organizace se Národní památkový ústav podílí na mnoha projektech, plní výzkumné úkoly, poskytuje odborné vzdělávání v oblasti památkové péče a ročně vydává desítky publikací. Vedle toho spravuje více než sto nemovitých památek v majetku státu, z nichž většina je přístupná veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…