Národní poutní mší vyvrcholí na Velehradě cyrilometodějské oslavy

05.07.2013 10:20

Včera začaly na Velehradě tradiční Dny lidí dobré vůle, které dnes pokračují Národní poutí. Tou vyvrcholí letošní oslavy 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Národní poutní mší vyvrcholí na Velehradě cyrilometodějské oslavy
Foto: Archiv
Popisek: Velehrad

Od šesté hodiny ranní probíhají v prostorách velehradské baziliky mše svaté. Od 8 hodin ji slouží novokněží vysvěcení v letošním jubilejním roce. V 8.15 je na nádvoří připraven pro poutníky předprogram, např. modlitba růžence s hudebním doprovodem nebo pěvecké vystoupení sboru ze Slovinska.

Papežský legát na Velehradě

V 10.30 začne tradiční Slavnostní poutní mše svatá, při níž bude hlavním celebrantem a kazatelem papežský legát kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský.

„Úloha papežského legáta je velmi významná. Navíc se jedná o kardinála ze slovanské země, který Velehrad zná. Je nám proto ctí, že na letošních oslavách cyrilometodějského jubilea zastoupí Svatého otce,“ uvedl olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner.

Josipa Bozaniće jmenoval svým zástupcem 10. května samotný papež František. Kardinál se tak stal oficiálním vyslancem papeže při velehradských oslavách 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Narodil se v roce 1949 v Rijece a od roku 1997 je arcibiskupem v Záhřebu. Působil jako předseda Chorvatské biskupské konference a místopředseda Rady evropských biskupských konferencí.

Při mši koncelebrují biskupové Čech, Moravy a Slezska, apoštolský nuncius v ČR Mons. Giuseppe Leanza, zahraniční hosté (např. biskupové z Polska, Slovenska, Německa, Ukrajiny, Ruska či Slovinska) i přítomní kněží.  Mši přenáší v přímém přenose Česká televize a Český rozhlas Praha.

Během pátečního dne budou navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu a zájemci budou moci přispět do Velehradského rukopisu svým vlastnoručně přepsaným úryvkem z Bible. Ve 14 hodin vystoupí orchestr Hudba Hradní stráže a Policie České republiky pod vedením dirigentů plk. Václava Blahunka a plk. Jana Zástěry. Koncert bude dárkem Hradní stráže k 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

V 15 hodin bude biskup Mons. Ladislav Hučko slavit ve velehradské bazilici východní Liturgii sv. Jana Zlatoústého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…