Národní síť Zdravých měst: Nejen města se “VYŠVIHLA”

25.01.2019 13:50

Dnešním dnem končí v Praze dvoudenní konference Národní sítě Zdravých měst ČR. Akce „VYŠVIHNĚTE SE!“ zaštítěné 1. místopředsedou vlády a ministrem vnitra a ministryní pro místní rozvoj, s prezentacemi mnoha zajímavých hostů, se zúčastnilo přes 260 osob.

Národní síť Zdravých měst: Nejen města se “VYŠVIHLA”
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

V pracovní části akce se diskutovalo o plánování s občany, řízení a odpovědném chování úřadu, o památkách a urbanismu, podpoře zdraví, zapojení podnikatelů či o smlouvách obcí s developery. Neformálně pak navázala recepce k oslavě 25 let existence asociace s oceněním úspěchů obcí a měst i spolupráce s partnery. DÍKY ZA VAŠI PODPORU!

Včera, 24. ledna 2019 proběhla v pražském hotelu Ambassador hlavní část celostátní konference s názvem VYŠVIHNĚTE SE! s podtitulem UDRŽITELNĚ A ZDRAVĚ VE MĚSTECH, kterou uspořádala Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM) – asociace, jenž čítá na 130 členů: měst, obcí a regionů. Na akci se setkali zástupci obcí, měst a regionů, ale i představitelé Poslanecké sněmovny a Senátu, zástupci ministerstev i mezinárodních institucí a organizací, zástupci univerzit a řady dalších významných institucí a organizací.

Pracovní část otevřeli zástupci významných ministerstev – náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž, náměstek ministryně pro místní rozvoj David Koppitz a náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. Ocenili spolupráci s obcemi a kraji, vyzdvihli úlohu svého resortu a každý ze svého pohledu zdůraznil zásadní témata, která kvalitu života v obcích a regionech významně ovlivňují. V odpolední části pak svou zdravici přednesl náměstek ministra vnitra Josef Postránecký a ředitel kanceláře Světové zdravotní organizace OSN v Praze pan Srdan Matic.

Odpolední část konference se pak zaměřila na sdílení osvědčených postupů z denní praxe obcí a měst. Hovořilo se o spolupráci a zapojování občanů obecně (ZNOJMO) i konkrétních skupin obyvatel, jako jsou mladí (DOBŘÍŠ), senioři (PRACHATICE) či podnikatelé (ROŽNOV p. R.). Nechyběla podpora Fair Trade (TŘEBÍČ) či ukázka spolupráce v malých obcích (ZBYSLAVICE). Z oblasti strategií zazněly informace o řízení úřadu (BŘECLAV), o ochraně klimatu a zeleni ve městě (OSTRAVA), o zdraví jako prioritě (VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ). Své místo zde měla i péče o památky a urbanismus (HAVLÍČKŮV BROD), odpovědné chování úřadu (TÁBOR) či podpora cyklodopravy (NOVÝ JIČÍN). Všechna uvedená témata úzce souvisejí s postupem k udržitelnému rozvoji, a tato i další města, obce i regiony se jimi aktivně zabývají, což mj. nese své výsledky i v postupu dle metody MA21.

Tématem udržitelný rozvoj a role měst, obcí a regionů zakončil tento blok emeritní profesor Univerzity Karlovy, pan Bedřich Moldan.

Dnešním dnem, ve spolupráci s Frank Bold Advokáti, navazuje zajímavý workshop k tématu plánování v území, přesněji pak ke smlouvám mezi městy a developery. Diskusní seminář přináší praktické informace z pohledu zkušených právníků, na programu jsou otázky… jak zohlednit potřeby obcí při plánování záměrů v území, jak transparentně spolupracovat s developery, jak se vyhnout riziku satelitních měst bez infrastruktury či jak předejít nadměrnému zatížení území? Workshop se setkává s velikým zájmem účastníků, který vysoce převyšuje kapacitu sálu.

Bližší informace k akci naleznete již nyní na www.vysvihnetese.cz  - prezentace spolu s kompletní fotogalerií zde budou brzy ke stažení

Pracovní část akce byla podpořena finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly na realizaci projektu poskytnuty z Operačního programu Zaměstnanost.

V krásném prostředí a za zábavné, ale i poučené moderace Aleše Cibulky byla na volně navazující slavnostní recepci oceněna spolupráce s významnými partnery asociace. Byla předána ocenění v kategorii „Skokan roku NSZM ČR 2018“ i vyhlášeny výsledky hlasování v anketě o „Nejlepší dobrou praxi 2018“. Od těch nejpovolanějších – dlouholetých a úspěšných „šampiónů“ asociace, kteří se mohli zúčastnit – zde pak zazněly příběhy z 25leté historie Zdravých měst. V moderované diskusi své zkušenosti přednesli zástupci CHRUDIMI, LITOMĚŘIC, KOPŘIVNICE, HODONÍNA, VSETÍNA, KŘIŽÁNEK či KRAJE VYSOČINA.

V kategorii „Skokan roku 2018“ byl oceněn:
Město TÝNEC NAD SÁZAVOU

Ocenění „NEJLEPŠÍ Dobrá praxe 2018“ obdržela
Obec KŘIŽÁNKY

Ocenění pro osobnosti, které s Národní sítí Zdravých měst a jejími členy spolupracují po dlouhá léta a přinesly jí řadu podnětů, získali:
RUT BÍZKOVÁ (oblast životního prostředí a inovací)
IGOR HARTMANN (oblast strategické práce)
PAVEL ŠREMER (oblast životního prostředí)
JAROSLAV KŘÍŽ (oblast podpory zdraví)

VŠEM OCENĚNÝM GRATULUJEME!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…