Národní technická knihovna podala žalobu na společnost Sekyra Goup

15.01.2019 11:53

V únoru 2017 se uvolnily, roztříštily a spadly dvě skleněné tvarovky z vnějšího opláštění budovy Národní technické knihovny (NTK) v Dejvicích. Podle znaleckého posudku, vypracovaného Kloknerovým ústavem ČVUT, bylo příčinou havárie extrémní namáhání skla v okolí nosného bodu, které bylo způsobené nevhodným kotvením skleněných prvků.

Národní technická knihovna podala žalobu na společnost Sekyra Goup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní technická knihovna

Po dvou letech neúspěšného vyjednávání s generálním dodavatelem stavby o odstranění závady nezbyla NTK s ohledem na běh zákonných lhůt jiná možnost, než na generálního dodavatele stavby podat žalobu.

„NTK, která byla oceněna mnoha cenami za architekturu, již téměř dva roky hyzdí přenosná kovová zábradlí a ochranná dřevěná zastřešení nad vstupy. Statisíce návštěvníků, kteří projdou NTK a Kampusem Dejvice, tento stav vnímají velmi negativně. Po mnoha jednáních s generálním dodavatelem stavby, společností Sekyra Group a.s., která nikam nevedla, jsme byli nuceni řešit situaci soudní cestou. Knihovna si letos připomene 10. výročí otevření a je ostudné, aby se nej-citovanější veřejná stavba soudobé architektury nacházela v tomto neutěšeném stavu, “ uvedl ředitel NTK Martin Svoboda.

Národní technická knihovna je největší a zároveň nejstarší knihovna technické literatury v České republi-ce. V moderní budově v centru Kampusu Dejvice nabízí klíčové informační zdroje, kvalitní služby a velko-rysý prostor pro studium a týmovou práci. Funguje také jako společenské centrum s galerií, kavárnou a konferenčním sálem. Služeb knihovny v loňském roce využilo 770 314 návštěvníků, počet těch, kdo projdou parterem nebo jen okolo jde do miliónů. Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…