Národní zemědělské muzeum: Nová výstava přiblíží práci lesníků

29.06.2018 13:50

Od pátku 29. června se na výstavě Lesníkův rok mohou návštěvníci Národního zemědělského muzea v Praze na Letné seznámit s tím, jak lesníci pečují o les. Lesní labyrint, poznávací hry, dílnu i kancelář lesníka – to vše najdou na zážitkové výstavě vytvořené společně s Lesy České republiky a uměleckým spolkem mamapapa.

Národní zemědělské muzeum: Nová výstava přiblíží práci lesníků
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Lesnická práce není lehká a nemůže ji dělat každý, je to služba lesu. Lesníci byli první, kteří vyznačovali a ponechávali svému vývoji pralesy a rezervace, a také věděli, jakou měrou má být les hospodářským pro potřeby společnosti. Lesníci po generace spravují státní i soukromé lesy a předávají je svým následovníkům v tom nejlepším možném stavu. Na nové interaktivní výstavě Lesníkův rok se návštěvníci blíže seznámí s jednou typickou lesnickou prací pro každé roční období. Jaro patří zalesňování, léto ochraně lesa, podzim semenářství a zima těžbě. Součástí výstavy jsou kromě sbírkových předmětů také kancelář lesníka, lesní labyrint, poznávací hry z přírodních materiálů či dřevěné stavebnice. Obsah výstavy každému návštěvníkovi přiblíží vypravěč – průvodce výstavou.  „Výstava Lesníkův rok dětem i dospělým nabízí nové formy poznání a zábavy. Navíc se sousední expozicí Myslivost vytváří logický celek, takže návštěvníci mohou tento obor vnímat v širších souvislostech a zjistit, jak nepostradatelnou součástí našich životů je,“ říká ministr zemědělství Miroslav Toman.

Na výstavě byly použity výhradně české výrobky a produkty dřevozpracujících společností – od akustických panelů až po školní truhlářské hoblice. Pracovalo se s minimalistickým výtvarným pojetím a celou výstavou se vine na první pohled jednoduché sdělení: Lesnictví není pouze těžba dřeva. „Naším cílem je prezentovat současné lesnictví. Dnešní revírník pracuje s moderní technikou, laserovými dálkoměry, GPS, geoinformačními systémy, má k dispozici moderní SUV či výpočetní techniku,“ říká Tomáš Pospíšil, generální ředitel pověřený řízením státního podniku Lesy České republiky. „I tak je to stále především práce s přírodou a v přírodě,“ dodává. 

Výstava je další v řadě úspěšných výstavních projektů spolku mamapapa, který se snaží zobrazit vlastní pojetí interaktivity, setkávání s návštěvníky muzea nad příběhy českého lesnictví. Autoři výstavy chápou interaktivitu v té „nejdřevnější“ podobě, tj. jako kombinaci vyprávění příběhů, hry a improvizace, se zábavou se snoubí poznání a osvěta lesnického oboru. Spolek mamapapa se věnuje zejména propojení role umělce, odbornosti a vzdělání, což je patrné ve třech předchozích úspěšných výstavách (LES, recykLES a Les pramenů – příběhy lesů) v Národním zemědělském muzeu i na nové výstavě Lesníkův rok. Návštěvník tu nenajde dotykové obrazovky ani vysvětlující texty, zato jej pohltí atmosféra dokreslující téma a jeho umělecké transpozice. To nejdůležitější je ukryto v zážitcích, fantazii a hře, kterou s každým návštěvníkem rozehrává vypravěč-průvodce. Vypráví příběhy, předává obsah expozice, improvizuje dle věku a složení návštěvnické skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…