Národní zemědělské muzeum: Prvorepubliková zahrada i historický kolotoč

10.07.2018 16:42

Neobvyklým výstupem vědeckého projektu je nová zahrada s prvorepublikovou úpravou na nádvoří Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Od středy 18. července čeká děti historický kolotoč, dospělé návštěvníky prvorepublikové druhy zahradních květin, ukázka dobové zahradní architektury i panelová výstava.

Národní zemědělské muzeum: Prvorepubliková zahrada i historický kolotoč
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Národní zemědělské muzeum, které podobně jako Česká republika, slaví sté výročí svého vzniku, připravilo na dvoře muzea v Praze na Letné výstavní expozici formou stylizované prvorepublikové zahrady. Návštěvníci se seznámí s atmosférou zahrad té doby, s typickými projevy tehdejší zahradní tvorby čerpající z bohatých forem květinových a růžových záhonů, zahradních staveb a doplňků, jakou jsou altánky, pergoly, zahradní lavice. Na své si přijdou také nejmenší návštěvníci muzea – uprostřed květinové zahrady na ně čeká historický kolotoč se zvířecími motivy a houpačka. Inspirací pro zahradu bylo kromě prvorepublikové zahradní architektury i téma „pouť ve městě“. Expozice přerostla také na střechu muzea s jedinečnými pohledy na Prahu, kde je k obdivování vysazen vzorník květinových záhonů se slunečními hodinami. „Poslání muzea je nejenom služba návštěvníkům, ale například také dlouhodobá vědecká činnost. Ta může mít různé výstupy, ať odborné publikace, přednášky, výstavy, rozšiřování sbírkového fondu a někdy také třeba novou expozici v podobě zahrady,“ řekl generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Na muzejním dvoře na novou zahradu navazuje expozice Malý selský dvorek s drobnými hospodářskými zvířaty a také zahradní restaurace a nově položený trávníkový koberec.

„V průběhu první poloviny 20. století zaznamenala naše zahradní a krajinářská architektura do té doby nevídaný rozvoj a přes odbočku do slepé ulice hledání národního zahradního slohu nakonec dosáhla světové úrovně,“ uvedl Zdeněk Novák, vládní zmocněnec pro koordinaci projektu „SPOLEČNÉ STOLETÍ“ a iniciátor výzkumného projektu Zahradně-architektonická tvorba v kontextu realizace cílů národního obrození během 1. Československé republiky, podpořeného Ministerstvem kultury. Tehdejší zahradní architekti našli uplatnění ve všech oblastech výstavby, a to od úprav zahrad Pražského hradu pro prezidenta Československé republiky, přes řadu nově zakládaných sportovních areálů, unikátní projekt brněnského výstaviště vybudovaného k 10. výročí vzniku republiky až po nepřebernou řadu soukromých realizací vilových zahrad, jež jsou fenoménem 20. století. 100. výročí vyhlášení samostatného státu je příležitostí k bilancování ve všech oblastech kreativity. „Na poli zahradního umění se můžeme hrdě ohlížet zpět,“ dodal Zdeněk Novák. Tvorba tehdejších zahradních architektů proto představuje významnou součást národního kulturního dědictví.

Výsledky vědeckých projektů muzeum představuje zejména formou specializovaných publikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…