Národní zemědělské muzeum má rekordní návštěvnost

13.02.2018 16:43 | Zprávy

Národní zemědělské muzeum bilancuje loňský rok na všech svých pobočkách. Za rok 2017 zvedlo návštěvnost oproti předchozímu téměř o 200 tisíc lidí, tedy na téměř půl milionu návštěvníků. Vděčí za to stále probíhajícímu oživování muzea, novým expozicím a řadě doprovodných akcí na pobočkách. Letos chce muzeum navázat vyvrcholením oslav 100 let od založení.

Národní zemědělské muzeum má rekordní návštěvnost
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum v Praze

Pro muzeum byly v roce 2017 zásadní především rekonstrukce hlavní výstavní budovy v Praze a získání tří rozvojových projektů z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Zatímco dva z nich jsou určeny pro obnovu stávajících poboček muzea, díky třetímu vznikne pobočka zcela nová, a to v Ostravě. Jedná se o depozitárně-expoziční objekt v atraktivní oblasti Dolních Vítkovic, který bude dokončen v prosinci 2019. Dalšími projekty IROP jsou modernizace areálu a zefektivnění správy podsbírek. Ve Valticích vzniknou tři nové expozice a proběhne rekonstrukce těch stávajících, v Čáslavi muzeum postaví nový provozně nízkonákladový depozitář, který bude splňovat všechny podmínky pro řádné uchování sbírkových předmětů.

"Není zcela obvyklé, že muzeum našeho typu získá a realizuje tři projekty z Integrovaného regionálního operačního programu a o další tři žádá. Naše muzeum prochází skutečně velkou rekonstrukcí a procesem oživování, a to vše za provozu celého muzea, jak v hlavní výstavní budově v Praze na Letné, tak na našich pobočkách v regionech," říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček. Díky zapojení do IROP může muzeum získat až 267 milionů z prostředků fondů Evropské unie, zřizovatel muzea, ministerstvo zemědělství, zaplatí 37 milionů korun.

V hlavní výstavní budově muzea v Praze na Letné v loňském roce pokračovala rozsáhlá rekonstrukce. Otevřeny byly čtyři nové expozice - Gastronomie, Objevovna, Voda v krajině a nově zpřístupněná střecha muzea - Živá zahrada výhledů. Muzeum obohatilo kalendář doprovodných akcí, které v Praze i na pobočkách pořádá zejména o víkendech, jejich počet se vyšplhal na 86. Od října 2017 v gastrostudiu probíhají kuchařské kurzy pod hlavičkou Kulinářského institutu Marie Sandtnerové. Cílem těchto kurzů je zejména uchovávání a předávání tradičních českých receptů.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Vím, že ODS odmítá koalici s ANO, ale

jak pak řeší naše problémy fakt, že jste se vy politici vlastně rozdělili na dva tábory a nejste mezi sebou schopni nejen shody, ale i třeba kompromisu? Pak to dopadá tak, že jak se vlády střídají, tak to, co jedna zavede, druhá zruší a co z toho máme my občané? Za to, třeba kdybyste vládli s ANO, m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: JET BETA II může převzít Pekařství Šumava

20:16 ÚOHS: JET BETA II může převzít Pekařství Šumava

Společnost JET BETA II., a.s., získává možnost výlučně kontrolovat společnost Pekařství Šumava Holdi…