Nástrahy on-line půjček: Nenechte se unést jednoduchostí a rychlostí

04.04.2017 8:05

Doby, kdy sjednat půjčku šlo pouze osobně na pobočce, jsou dávno pryč. Dnes nabízí banky i nebankovní poskytovatelé snadné a rychlé vyřízení úvěru přes internet. Online půjčky jsou velmi oblíbené, díky své jednoduchosti, avšak skrývají v sobě i řadu nástrah. Jaké to jsou?

Nástrahy on-line půjček: Nenechte se unést jednoduchostí a rychlostí
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pořídit si produkt či zaplatit službu na internetu je velmi snadné, to samé platí i o online půjčce. Přesto by žadatelé o úvěr neměli podléhat kouzlu internetu a měli být při sjednání i sloučení půjček velmi obezřetní.

Sedm nástrah online půjček

U online půjčky je více než důležité zajímat se o obchodní podmínky, hledat parametry úvěru a porozumět veškerému textu ve smlouvě. Osobní kontakt, který chybí jako při sjednání na pobočce, je možné alespoň částečně nahradit. Mnoho internetových poskytovatelů totiž nabízí různé online a telefonní poradny. V případě nejasností je tedy možné využít této pomoci.

Online půjčku lze sjednat různého typu. K dispozici pro zájemce o úvěr tak je půjčka bez doložení příjmů, půjčka před výplatou, mikropůjčka nebo půjčka v hotovosti. Čím snazší sjednání úvěru je, tím více obezřetnosti je zapotřebí. Na co si tedy dát nejvíce pozor?

  • Poskytovatel půjčky

V prvé řadě se zajímejte o to, kdo je poskytovatelem online půjčky. Je-li to pro vás zcela neznámá firma, raději si najděte nezávislé reference na internetu. Jestliže úvěr poskytuje fyzická osoba nebo firma se sídlem mimo Českou republiku, taktéž zbystřete.

  • Poplatky předem

Rozhodně si nesjednávejte půjčku po internetu, pokud po vás chce poskytovatel zaplatit peníze předem. Jakékoliv poplatky před čerpáním úvěru neplaťte. V mnohých případech totiž zaplatíte před sjednáním úvěru vysoké částky, avšak půjčené sumy se nikdy nedočkáte.

  • Nulový úrok

Nulový úrok je jen chyták, za kterým vždy stojí něco navíc. Mnohem více vypovídající je výše roční procentní sazby nákladů (RPSN). Za nulovým úrokem tak často stojí vysoká výše RPSN nebo krátká doba splatnosti.

  • Rozhodčí doložka

Smlouvu s rozhodčí doložkou raději nepodepisujete. Jedná se o takzvanou náhradu pomalých soudních řízení. V případě sporu rozhoduje o řešení advokát určený věřitelem, tedy poskytovatelem online půjčky. Advokát nemusí být nestranný a může tak rozhodnout ve prospěch věřitele.

  • Opožděná a předčasná splátka

Zaplatit splátku předčasně či opožděně může přijít velmi draho. Zajímejte se proto o výši pokut za splacení mimo stanovený termín.

  • Smlouva k nahlédnutí

Ne vždy je smlouva k online půjčce k nahlédnutí na webových stránkách poskytovatele. Mnohdy se dozvíte jen útržky, a to samé vám zopakují i při telefonním hovoru. Smlouvu k přečtení někteří poskytují až při osobní návštěvě vyškoleného obchodníka, který vás pod nátlakem celé situace může dovést až k podepsání bez důkladného prostudování. Vyžadujte proto vždy smlouvu předem.

  • Text malým písmem

Jakmile vidíte na oficiálních stránkách banky či nebankovní společnosti a ve smlouvě malá písmenka, vždy se je snažte důkladně přečíst. Jakýkoliv text malým písmem může svědčit o nekalosti, kterou není dobré přehlížet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…