Nejstarší elektrárna Vltavské kaskády slaví 80tiny a zve na prohlídku

23.05.2016 14:51

Přesně před 80 lety se poprvé roztočily turbíny vodní elektrárny Vrané nad Vltavou.

Nejstarší elektrárna Vltavské kaskády slaví 80tiny a zve na prohlídku
Foto: ČEZ
Popisek: Vodní elektrárna Vrané nad Vltavou

Nejstarší a současně poslední vodní elektrárna tzv. vltavské kaskády před Prahou vyrábí i dnes - díky pravidelné komplexní diagnostice a údržbě - v průměru více než 60 milionů kWh elektřiny za rok. Pokrývá tak spotřebu 20 tisíc středočeských domácností. V sobotu 28. května se zde v rámci oslav koná den otevřených dveří pro veřejnost.

Osm desítek let spolehlivého provozu slaví v těchto dnech vodní elektrárna Vrané nad Vltavou – nejstarší a současně poslední vodní elektrárna tzv. vltavské kaskády před Prahou. Elegantní je ale stejně jako zjara roku 1936, kdy celé vodní dílo Vrané nad Vltavou otevíralo s velkou slávou procesí v čele s prezidentem Edvardem Benešem. Přesvědčit se o tom může široká veřejnost v sobotu 28. května, kdy se na elektrárně koná Den otevřených dveří (více na zde).

„Vodní elektrárna Vrané nad Vltavou patří k důležitým článkům vltavské kaskády. Díky pravidelné údržbě a průběžným modernizacím je dnes schopna vyrábět ze stejného množství vody více elektřiny,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s., Petr Maralík. Poslední velké generální opravy soustrojí TG1 (rok 2009) a TG2 (2007) totiž znamenaly navýšení průměrné účinnosti o více než 5 % a růst průměrné roční výroby o 2,4 milionu kWh. Díky průměrné roční produkci 60 milionů kWh elektrárna dnes zásobuje 20 tisíc domácností v kraji na pomezí středních Čech a metropole.

„Dvě soustrojí dokáží za několik desítek roztočit vertikální Kaplanovy turbíny na 150 otáček za minutu a využívat energii vody ve prospěch člověka. V plném provozu je pohání 180 kubíků vody za vteřinu. Zveme všechny zájemce, aby se nejen o tom sami přesvědčili v sobotu 28. května,“ dává nahlédnout do doslova do kuloárů elektrárny Ivan Halva, vedoucí provozu vodní elektrárny Vrané nad Vltavou a současně místní starousedlík.

Více informací včetně fotogalerie elektrárny Vrané nad Vltavou najdete na zde.

Víte, že…

• vodní elektrárna Vrané s celkovým výkonem 13,88 MW vyrábí levnou, ekologicky čistou elektrickou energii a vyrovnává spolu s nádrží ve Štěchovicích špičkový odtok z elektrárny Slapy?

• nádrž vodního díla Vrané nad Vltavou o objemu 11 milionů m3 slouží současně jako spodní nádrž pro přečerpávací vodní elektrárnu Štěchovice II?

• provoz elektrárny je dálkově řízen z centrálního dispečinku vltavské kaskády ve Štěchovicích tak, aby zabezpečoval dlouhodobý vyrovnaný odtok z celé kaskády?

• po modernizaci elektrárny v roce 1994 spočívající ve zbudování řídicího systému zapouzdřené rozvodny 110 kV a vnitřní rozvodny 22 kV bylo možno zahájit její bezobslužný provoz?

• minimální průtok nutný pro fungování elektrárny je 40 m3/s?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

7:02 Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

Ústecký kraj v uplynulých deseti letech úzce spolupracoval s regionem srbského Banátu. V letošním ro…