Největší Komplexní onkologické centrum v České republice a Národní onkologický registr

19.06.2015 17:02

Národní onkologický registr (NOR) je celoplošný populační registr, jehož účelem je registrace onkologických onemocnění a periodické sledování jejich dalšího vývoje, shromažďování dat, jejich verifikace, ukládání, ochrana a zpracování. NOR poskytuje souhrnné údaje pro statistické přehledy jak na národní, tak i mezinárodní úrovni, dále pro epidemiologické studie a zdravotnický výzkum. Díky své celoplošnosti jde o ojedinělý projekt na celém světě. Je členem Mezinárodní asociace onkologických registrů (IACR).

Největší Komplexní onkologické centrum v České republice a Národní onkologický registr
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

V České republice fungoval registr onkologických novotvarů od konce 50. let 20. století. V roce 1976 byl potom založen Národní onkologický registr, který umožnil sledování veškerých zhoubných nemocí.

„Národní onkologický registr umožnil odhadovat trendy incidence, prevalence a mortality zhoubných nádorů. Díky tomu lze účinně pro společnost naplánovat celoplošné skríninky a další preventivní opatření,“ uvádí prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc., primářka Onkologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice. Kromě toho se jedná o účinný nástroj při jednání s plátci zdravotnické péče.

Komplexní onkologické centrum (KOC)

Komplexní onkologické centrum Praha vzniklo součinností Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Thomayerovy nemocnice a Nemocnice Na Bulovce jako koordinační onkologické centrum zajišťující komplexní léčebnou, preventivní a vzdělávací činnost v oboru onkologie na špičkové úrovni. Jedná se o největší komplexní onkologické centrum v České republice, v letech 2007 – 2013 zde bylo ošetřeno přes 130 000 onkologických pacientů. Centrum disponuje dostatečnou lůžkovou i ambulantní kapacitou, je vybaveno nejmodernějšími přístroji a má špičkové odborníky.

Díky tomuto spojení dosahuje Komplexní onkologické centrum vynikajících výsledků v léčbě. „U některých diagnóz, mezi něž patří zhoubné nádory prostaty, vaječníků, průdušnice a plic nebo Non Hodgkinův lymfom dosahujeme statisticky významně delšího přežití pacientů, než je mediánová hodnota České republiky,“ udává prof. Abrahámová.

Pražské komplexní onkologické centrum léčí pacienty z celé republiky

V České republice v současné době funguje 13 Komplexních onkologických center. KOC Všeobecné fakultní nemocnice, Thomayerovy nemocnice a Nemocnice Na Bulovce léčí pacienty z různých částí České republiky. „Něco přes 50 % našich pacientů tvoří onkologicky nemocní z Prahy, téměř 30 % pacientů máme ze Středočeského kraje. Zbylí naši pacienti, necelých 16 %, přijíždějí z dalších částí České republiky, převážně z Ústeckého, Jihočeského a Libereckého kraje,“ popisuje prof. Abrahámová. Přibližně 40 % těchto pacientů se začnou léčit ve svém spádovém zdravotnickém zařízení. Postupně je však z různých důvodu jejich léčba přesunuta právě do pražského KOC (VFN, TN, NNB), kam pravidelně dojíždí na potřebnou léčbu. Okolo 20 % nemocných však migruje do jedné z těchto tří nemocnic již ve fázi primární terapie nádoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…