Nejvyšší soud odmítl dovolání společnosti M Port, která po ČEPRO vymáhala 348 milionů korun

08.05.2014 18:06

Nejvyšší soud ČR odmítl dne 19. března 2014 dovolání společnosti M Port v případu falešné pohledávky uplatňované vůči společnosti ČEPRO. Definitivně tak potvrdil správnost dosavadních rozhodnutí Městského soudu a Vrchního soudu v Praze o tom, že ČEPRO pohledávku platit nemusí.

Nejvyšší soud odmítl dovolání společnosti M Port, která po ČEPRO vymáhala 348 milionů korun
Foto: red
Popisek: Čepro

Spor vyhrála společnost ČEPRO již v dubnu roku 2010, kdy soud prvního stupně žalobu společnosti M Port v plném rozsahu zamítl. M Port následně neuspěl ani v odvolacím řízení u Vrchního soudu v Praze (2011), který jeho nároky rovněž odmítl. Oba soudy tehdy daly zapravdu společnosti ČEPRO, která tvrdila, že šlo o organizovaný podvod založený na pokusu uplatnit fiktivní pohledávky u soudu a zamezit společnosti ČEPRO v účasti na soudním řízení. Společnosti ČEPRO byly cíleně zatajovány doručené soudní obsílky, což mělo za následek vynesení soudního rozhodnutí v její neprospěch bez jejího vědomí a bez možnosti účinné obrany. Podvodu mimořádného rozsahu, který bez povšimnutí prošel celou soustavou obecných soudů, učinil přítrž až Ústavní soud, jenž všechna vydaná rozhodnutí v roce 2008 zrušil jako protiústavní.

V původním, záměrně utajeném soudním řízení, uplatňovala společnost M Port vůči společnosti ČEPRO neexistující pohledávku, která měla vzniknout v souvislosti se smyšleným obchodem s pohonnými hmotami v roce 1996. Neoprávněnost uplatňované pohledávky se jasně ukázala v řízení navazujícím po nálezu Ústavního soudu, kterého se již společnost ČEPRO mohla aktivně účastnit.

Poslední rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR tak celý případ jednoznačně uzavírá ve prospěch společnosti ČEPRO. Nejvyšší soud námitky společnosti M Port odmítl jako nedůvodné. „Jsme rádi, že i Nejvyšší soud dal společnosti ČEPRO jednoznačně za pravdu a že tento letitý spor pro nás definitivně končí,“ komentoval rozhodnutí generální ředitel společnosti ČEPRO Jan Duspěva. „Nyní je na státním zastupitelství a soudu, aby byly potrestány osoby, které celý útok na ČEPRO vymyslely a zorganizovaly“.           

Případ má dohru v rovině trestněprávní, kdy státní zastupitelství již postavilo před soud osoby, které jsou za přípravu podvodu na ČEPRO odpovědné. Trestní řízení se v současné době vede u Městského soudu v Praze a společnost ČEPRO se jej aktivně účastní.

Společnost ČEPRO ve sporu se společností M Port zastupovala advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…