Nejvyšší správní soud rozhodl i druhou kasační stížnost ve věci zrušení vysokoškolského diplomu

27.06.2016 14:39

Nejvyšší správní soud rozhodl ve věci kasační stížnosti Západočeské univerzity v Plzni proti rozsudku Krajského soudu v Plzni, který zrušil její rozhodnutí zrušující vysokoškolský diplom JUDr. J. H. o absolvování magisterském studijním programu Právo. Univerzita měla za to, že JUDr. J. H. nesplnil podmínky pro absolvování tohoto studia na ZČU v Plzni, mimo jiné proto, že během svého méně než tříměsíčního studia nevykonal, s výjimkou státních zkoušek, žádnou studijní povinnost. Pochybnosti měla i o regulérnosti konání přinejmenším jedné z částí státní závěrečné zkoušky.

Nejvyšší správní soud rozhodl i druhou kasační stížnost ve věci zrušení vysokoškolského diplomu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Krajský soud v napadeném rozsudku vyslovil právní názor, že vysokoškolský diplom není osvědčením, ale dokladem, který nelze zrušit. Alternativně (pro případ možnosti zrušení) uvedl, že ke zrušení nebyly splněny zákonné podmínky, neboť studium bylo ukončeno zákonem předepsaným způsobem a ke zrušení diplomu by mohlo dojít jen v případě zneplatnění závěrečné zkoušky včetně obhajoby diplomové práce.

Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti univerzity, rozsudek krajského soudu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu řízení.

Stejně jako v souběžně posuzované věci téže univerzity a jejího absolventa JUDr. L. H. (rozsudek ze dne 9. června 2016 sp.zn. 2 As 170/2015) dospěl Nejvyšší správní soud k závěru, že vysokoškolský diplom má povahu osvědčení, jehož vydáním vysoká škola úředně potvrzuje skutečnost, že osoba, které je diplom vydán, absolvovala konkrétní studijní program a získala příslušný akademický titul. Diplom proto lze zrušit postupem podle čtvrté části správního řádu. Předpokladem pro jeho zrušení ovšem je, že byl vydán v rozporu s vysokoškolským či jiným zákonem, tedy za situace kdy nebyly splněny podmínky pro jeho vydání (např. dotyčná osoba vůbec nebyla studentem školy, nesplnila studijní povinnosti, nevykonala závěrečnou zkoušku, atd.).

V nyní posuzované věci se (na rozdíl od případu JUDr. L. H., kde šlo o otázku původnosti jeho bakalářské práce) napadené rozhodnutí ZČU o zrušení vysokoškolského diplomu JUDr. J. H. o taková zjištění opírá. Krajský soud v Plzni se proto bude muset zabývat důvodností rozhodnutí univerzity, a to včetně posouzení otázky proporcionality zásahu do žalobcových práv ve vztahu k době, která uplynula mezi vydáním a zrušením diplomu, a ochrany práv nabytých v dobré víře.

Informace k rozhodnutí ze dne 22. června 2016, sp.zn. 1 As 154/2015. Celý rozsudek naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…