Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí finančního úřadu, týkající se darovací daně z emisních povolenek

10.07.2015 9:24

Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí Finančního ředitelství v Praze, kterým byla společnosti ŠKO-ENERGO vyměřena daň darovací z bezúplatného nabytí povolenek na emise skleníkových plynů. V dalším řízení bude muset Odvolací finanční ředitelství (na které přešla působnost FŘ v Praze) posoudit, zda byla česká právní úprava v souladu s evropskou směrnicí týkající se obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, podle které měl členský stát rozdělit v pětiletém období počínajícím rokem 2008 alespoň 90 % povolenek zdarma.

Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí finančního úřadu, týkající se darovací daně z emisních povolenek
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ve věci již dříve rozhodoval Soudní dvůr EU, který v rozsudku ze dne 26. 2. 2015 uvedl, že darovací daň představuje poplatek za přidělení emisní povolenky, který je neslučitelný s požadavkem na bezplatné přidělení povolenek. Směrnice však členskému státu umožnila zpoplatnit 10 % emisních povolenek. Uplatnění daně darovací je tedy v rozporu s právem EU pouze tehdy, pokud nerespektuje horní hranici 10%. Dodržení této hranice je nutno posoudit z počtu povolenek rozdělených v dotčeném odvětví, nikoliv z celkového počtu Českou republikou rozdaných povolenek.

Vzhledem k nutnosti zachování kasačního principu soudního přezkumu a k tomu, že Nejvyšší správní soud nedisponuje údaji o přesném počtu povolenek rozdělených v dotčeném odvětví (odvětví energetiky), nemohl tento soud zhodnotit, zda byla horní hranice povoleného zpoplatnění povolenek dodržena. Poskytl však Odvolacímu finančnímu ředitelství podrobný návod, jak má soulad daně darovací s požadavkem směrnice posoudit. Pokud by počet zdaněných povolenek přesáhl 10% hranici, byla by darovací daň z nabytí povolenek převyšujících tuto hranici vyměřena neoprávněně z důvodu rozporu s právem EU.

Informace k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze dne 9. července 2015 sp. zn. 1 Afs 6/2013. Celé rozhodnutí zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…