Nelegální obchod a počet podvodných praktik na Internetu stále stoupá

10.01.2018 13:03

270 tisíc psů a 68 tisíc koček. Přibližně tolik nabídek domácích mazlíčků se objevuje denně na inzertních portálech v celé Evropě. Podstatná část této produkce přitom pochází z českých množíren, které již řadu let zneužívají děravé legislativy a nízkých pořizovacích nákladů. Na Internet se přesouvají také „šmejdi“.

Nelegální obchod a počet podvodných praktik na Internetu stále stoupá
Foto: krasapomoci.cz
Popisek: Nadace Krása pomoci - logo

Zatímco hlavním důvodem nárůstu on-line obchodu s domácími zvířaty je neexistence jakékoliv kontroly a pravidel pro jejich prodej, v případě „šmejdů“ jde o změnu obchodní taktiky. Podle statistik České obchodní inspekce (ČOI) se počet nekalých praktik na předváděcích akcích v důsledku přísnějšího zákona snižuje. Spotřebitelé jsou zároveň ostražitější – na předváděcí akce jich chodí méně a dávají si větší pozor. Šmejdi tak hledají nový odbyt. Na uvedený trend zareagovaly neziskové organizace ANIMAL EYE a Nadace Taťány Kuchařové - Krása pomoci, které se problematikou množíren zvířat a šmejdů zabývají.

„Jelikož mají obě témata řadu společných rysů i možností právního a legislativního řešení, rozhodli jsme se postupovat v boji proti uvedeným jevům společně. Kromě pravidelných moderovaných diskuzí k aktuálním odborným otázkám týkajícím se uvedených témat se zaměříme na hledání společných systémových řešení – ať již v podobě prosazování legislativy, právní pomoci či šíření povědomí a osvěty, včetně zlepšení informovanosti spotřebitelů,“ nastínila plány do budoucna ředitelka Nadace Krása pomoci Michaela Stachová na první moderované diskuzi s názvem „Hlavou proti zdi“, do které se zapojili i zástupci parlamentních politických stran.

„Překupnictví psů je primárně spotřebitelským problémem a zkušenosti s bojem se šmejdy jasně ukazují, že právě důsledný postup podle spotřebitelského práva může nést kýžené výsledky. Poškození však na tuto možnost často zapomínají anebo o ní ani nevědí,“ uvedla Zuzana Rennerová, advokátka a zakladatelka neziskové organizace ANIMAL EYE. Dokládají to i statistiky. ČOI řešila v rámci mimosoudního řešení spotřebitelských sporů dosud pouze jediný případ podvodného prodeje psů a ten skončil úspěšně – vrácením částky kupujícímu. Od roku 2012 pak ČOI neeviduje žádnou stížnost spotřebitele vůči podnikateli, která by se týkala internetové inzerce množitele nebo kontroly jeho činnosti. V některých evropských státech, jako například ve Velké Británii, Irsku nebo Belgii, vznikají již od konce minulého roku pod hlavičkou EU Dog & Cat Alliance první pracovní skupiny monitorující inzertní prostředí a nastavující pravidla prodeje. V ČR se zatím na podobné aktivity čeká.

Obě neziskové organizace hodlají postupovat koordinovaně s dalšími partnery napříč neziskovým sektorem. Pro všechny, kteří si nevědí s množiteli a překupníky psů rady, je k dispozici již dnes bezplatná právní poradna ANIMAL EYE, a to prostřednictvím emailové adresy info@animaleye.cz a dále na telefonním čísle 608 303 359. Právníci ANIMAL EYE zodpověděli v této poradně v uplynulých dvou letech na 8,5 tisíc dotazů od veřejnosti. Senioři mohou v případě problémů využívat nepřetržitou linku důvěry Senior telefon, která je provozovaná na telefonním čísle 800 157 157 neziskovou organizací Život 90. „Spolu s kolegy se zneužívání starých lidí věnuji soustavně již více jak deset let. Naše aktivity vedeme s cílem seznámit možné oběti s metodami agresorů, navrhnout jim řešení, ale především – díky účinné osvětě je naučit takovým situacím předcházet,“ shrnul dosavadní činnost neziskové organizace Život 90 její ředitel Jan Lorman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…