Nemocnice Brandýs nad Labem: Nová nutriční terapeutka přináší změny do stravování

17.06.2021 21:20

V posledních měsících prochází Nemocnice Brandýs nad Labem výraznými změnami – ať už se jedná o výměnu primáře interního oddělení, modernizaci oddělení JIP, nebo otevření nové dermatovenerologické a diabetologické ambulance. Další významnou změnou, která se dotkne všech hospitalizovaných pacientů, je příchod nové nutriční terapeutky.

Nemocnice Brandýs nad Labem: Nová nutriční terapeutka přináší změny do stravování
Foto: commons.wikimedia.org/Miraceti
Popisek: Brandýs nad Labem

Pacienti si tak mohou objednat jídelníček šitý na míru jejich individuálním dietologickým potřebám nebo preferencím, a nechybí ani zpestření ve formě domácích dezertů a tradičních svátečních jídel.

S příchodem nové nutriční terapeutky do brandýské nemocnice se pacienti dočkali několika výrazných změn, které vycházely jak z dotazníku spokojenosti se stravováním, tak z individuálních rozhovorů nutriční terapeutky přímo s pacienty. Každému pacientovi je při příjmu proveden nutriční screening a nutriční anamnéza - diety jsou tak sestavovány na základě konkrétního onemocnění a stravovacích preferencí pacienta a vždy se mění podle jeho aktuálního stavu. Nutriční terapeutka pak pravidelně chodí také na jednotlivá oddělení edukovat pacienty ohledně jejich specifických diet. Veškeré pokrmy jsou připravovány v naší vlastní kuchyni, kde vaříme jak pro pacienty, tak pro zaměstnance, a samozřejmostí je splnění přísných hygienických a dietologických norem.

„Snažíme se o co nejpestřejší a zároveň vyvážený jídelníček. Pacientům podáváme čtyřikrát týdně teplou večeři, každý týden alespoň jednou zařazujeme rybu, a nově jsme zavedli také odpolední svačiny. Pacienti na nadstandardním oddělení se pak mohou těšit každý pátek také na domácí zákusek,“ říká Antonina Hetsko, nutriční terapeutka Nemocnice Brandýs nad Labem. Co se týče pitného režimu pacientů, kromě slazeného čaje a ranního kakaa nemocnice z hygienických důvodů začala pacientům poskytovat také balenou vodu.

Samozřejmostí jsou také speciální jídelníčky sestavené pro pacienty s nejrůznějšími dietologickými omezeními. Standardně nabízíme pacientům vegetariánskou a bezlepkovou stravu, na vyžádání lze ale připravit i veganský nebo bezlaktózový jídelníček, dle požadavku jedince lze z pokrmu vynechat i konkrétní potravinu. „Chceme, aby se u nás pacienti cítili co nejlépe, a tak se například během svátků jako jsou Velikonoce nebo Vánoce snažíme podávat také tradiční česká sváteční jídla. Ohlasy zatím byly velmi pozitivní,“ dodává Antonina Hetsko.

Speciální jídelníček se připravuje samozřejmě také pro pacienty s diabetem, zařazenu mají například druhou večeři a každodenní porci ovoce. Podvyživeným pacientům a pacientům s nechutenstvím, mezi které nejčastěji patří geriatričtí pacienti, jsou pak podávány tzv. sippingy, tedy doplňky stravy, které mají vysoký obsah energie a živin v malém objemu. „Díky nutričnímu screeningu se nám daří odhalit pacienty s malnutricií, a díky tomu včas zahájit nutriční podporu a tak snížit rizika vyplývajících z poruch výživy. Podvýživa u seniorů totiž zhoršuje jejich soběstačnost, prodlužuje dobu jejich hospitalizace a může i zvyšovat mortalitu nemocných vyššího věku,“ dodává Antonina Hetsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…