Nemocnice České Budějovice: Kardiocentrum provedlo unikátní implantaci katetrové mitrální chlopně

26.09.2021 8:40 | Tisková zpráva

Ve středu 1. září provedli českobudějovičtí kardiologové a kardiochirurgové unikátní implantaci mitrální chlopně zcela novým certifikovaným systémem Tendyne od společnosti Abbott.

Nemocnice České Budějovice: Kardiocentrum provedlo unikátní implantaci katetrové mitrální chlopně
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Celosvětově bylo takto implantováno zhruba 600 chlopní. Nemocnice České Budějovice, a.s. se tak zařadila mezi 4 centra v ČR, která tento typ operačního výkonu realizují.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

„Pro naši nemocnici tato operace znamená, že máme opět širší spektrum výkonů a můžeme tak péči lépe individualizovat. Katetrové mitrální chlopně jsou v tuto chvíli určeny pouze těm pacientům, u nichž by nesl standardní výkon velmi vysoké riziko. Můžeme říci, že by pravděpodobně nebyli ani operováni. Tento výkon není rozhodně jednoduchý. Jedná se o operaci, která vyžaduje opravdu intenzivní multioborovou kooperaci,“ uvedl primář Oddělení kardiochirurgie a hrudní chirurgie doc. MUDr. Aleš Mokráček, CSc. 

„Pro naše kardiocentrum a pro naše pacienty především je to ohromný skok dopředu. Bez přátelské spolupráce všech zúčastněných a společné touhy posouvat věci dopředu by to nebylo vůbec možné. Jako perličku pak ještě zmíním fakt, že naše staniční sestra katetrizační laboratoře Martina Hanzalová je jedinou sestrou v rámci celého světa, která byla oficiálně přizvána a schválena jako členka implantačního týmu,“ sdělil ředitel Úseku kardiovaskulárního a thorakálního centra MUDr. Ladislav Pešl.

„Posun k méně invazivním metodám je obecným trendem současné chirurgie. Provedení uvedené operace bylo možné i díky obrovské zkušenosti profesionálů našeho centra s implantacemi chlopní do aortální pozice (tzv. metoda TAVI) a doplňuje spektrum našich léčebných možností. Jihočeši tak u nás mají dostupné nejmodernější léčebné postupy,“ uzavírá generální ředitel Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…