Nemocnice Havlíčkův Brod: Infekční oddělení získá nové přístroje i moderní lůžka

06.04.2022 17:05 | Tisková zpráva

Nemocnice Havlíčkův Brod začíná realizovat projekt modernizace přístrojového vybavení infektologického pracoviště. Z IROP získala na projekt částku ve výši 16,2 milionu korun.

Nemocnice Havlíčkův Brod: Infekční oddělení získá nové přístroje i moderní lůžka
Foto: regionvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Havlíčkův Brod

Nové přístroje umožní dosud chybějící monitoring pacientů, použití nových vyšetřovacích metod i zvýšení bezpečnosti práce na tomto hygienicky zatíženém pracovišti. Součástí projektu je i 25 nových moderních lůžek pro pacienty.

Infekční oddělení je od roku 2020 s příchodem pandemie Covid-19 nejvytíženějším pracovištěm pečujícím o nakažené pacienty. Právě příchod epidemie poukázal na nutnost toto pracoviště přístrojově dovybavit. „V současné době používané přístroje a vybavení na infektologickém pracovišti jsou v průměru 12 let staré a problematické z hlediska spolehlivosti a udržení jejich provozu a vyžadují vyšší náklady na opravy,“ sdělil vedoucí oddělení zdravotnické techniky Ing. Adam Fila.

Zcela chybělo například přístrojového vybavení pro monitoring pacientů. Monitorování vitálních funkcí je přitom nedílnou a rozhodující součástí péče o pacienta a může pomoci včas detekovat zhoršení jeho zdravotního stavu.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Cílem projektu je tedy modernizace a obnova zastaralého přístrojového vybavení včetně doplnění nových přístrojů na infektologické pracoviště. Schválen byl Ministerstvem pro místní rozvoj v březnu letošního roku. Nově pořizované přístroje jsou mnohem přesnější, umožní použití nových moderních vyšetřovacích metod, které zpřesní diagnostiku a jsou také šetrnější pro vyšetření a léčbu pacienta.

Na pořizovacím seznamu je přes 400 položek – defibrilátory, infuzní sety, monitory, EKG, ultrazvuky, mobilní RTG přístroj, ale i nové vybavení jako třeba 25 nových polohovacích lůžek s matracemi, noční stolky k postelím, invalidní vozíky, myčky, sprchové sedačky nebo věci nápomocné k dezinfekci přístrojů přímo na oddělení bez nutnosti přenášet přístroje na jiná pracoviště. Pořízením vybavení na likvidaci odpadů a přístrojů na dezinfekci dojde ke zlepšení ochrany zdraví a prostředí při nakládání s nebezpečnými odpady, včetně jejich přepravy. Dále se omezení šíření virů a jiných patogenů a dojde k omezení vedlejších účinků oproti chemickým dezinfekcím.

„Konec projektu v celkové hodnotě 23 mil. Kč je plánován na závěr roku 2023, do tohoto data budou uvedeny všechny přístroje do provozu,“ upřesnil ekonomický náměstek Ing. Jiří Hiblbauer. Jeho realizací dojde ke zkvalitnění zdravotní péče, zvýšení efektivity, bezpečnosti a komfortu pacientů i personálu nemocnice při manipulaci a každodenní údržbě lůžkového vybavení.

V roce 2024 by pak mohlo dojít také k započetí realizace stavebního projektu úpravy a rozšíření budovy infekčního pavilonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…