Nemocnice Jihlava: Cvičením pomůžete pacientům s roztroušenou sklerózou

26.02.2017 9:51

Zacvičit si, protáhnout tělo a ještě podpořit dobrou věc. To všechno dohromady můžete spojit v sobotu 4. března dopoledne v Jihlavě ve Fitness Fitpeople na Bedřichově. Připojit se může každý a dobrovolné vstupné poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek pro léčbu roztroušené sklerózy.

Nemocnice Jihlava: Cvičením pomůžete pacientům s roztroušenou sklerózou
Foto: zjihlavy.cz
Popisek: Nemocnice Jihlava

Kruhových tréninků bude v sobotu tolik, kolik se přihlásí zájemců: „Startujeme v 9 hodin dopoledne, jako první si kruhový trénink zkusí lékaři a sestřičky z neurologického oddělení jihlavské nemocnice spolu s pacienty,“ jmenuje majitel posilovny na Bedřichově Zdeněk Štrof. Kruhových tréninků pod vedením trenéra bude tolik, kolik se nahlásí zájemců. Na hodinu se vejde nejvíce 14 lidí.

Cílem je rozšířit povědomí o roztroušené skleróze, která se týká stále většího množství lidí, v MS centru jihlavské nemocnice pečují o 300 pacientů z celé Vysočiny. Akce je celorepubliková a lidé cvičí ve více městech po celé zemi. V jednu chvíli se videokonferencí propojí všechna cvičební místa s centrálou se sídlem v Praze.

Vstupné na trénink je dobrovolné a půjde na nákup rehabilitačních pomůcek pro pacienty. Pokud se chcete zúčastnit, potvrďte prosím účast tiskové mluvčí Nemocnice Jihlava Monice Zachrlové na email a společně s ní vyberete hodinu tréninku (kontakt ZDE). Těšíme se na všechny zájemce.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Při RS je poškozován ochranný myelin pokrývající nervová vlákna, což způsobuje poškození pochvy nervových vláken i vláken samotných. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Při atace je pacient léčen symptomaticky, aby se zmírnily příznaky onemocnění. V současné době se v tuzemsku odhaduje kolem 17 tisíc lidí nemocných s RS. Ročně přibývá zhruba tisícovka dalších.

Na celém světě trpí RS 2,5 milionů nemocných. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou, kromě genetické dispozice, EB virus (způsobující infekční mononukleózu), kouření a nedostatek vitaminu D. Podle epidemiologických průzkumů se v ČR nejvíce vyskytuje RS na severu Čech. Lékaři to přisuzují zhoršenému životnímu prostředí v této oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …