Nemocnice Královéhradeckého kraje varují před kolapsem zdravotní péče

10.02.2021 8:24

Situace v nemocniční péči napříč krajem je kritická. Lůžkové kapacity, které jsou na maximu možného, jsou vyčerpané.

Nemocnice Královéhradeckého kraje varují před kolapsem zdravotní péče
Foto: ZHKHK
Popisek: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje - logo

Během včerejšího poledne byla v krajských nemocnicích volná pouze tři intenzivní lůžka a devět standartních lůžek, která jsou lokalizována z větší části v jičínské nemocnici, kde je situace zatím relativně klidnější. Na zbytek kraje připadá pouze jedno volné intenzivní lůžko a tři standartní. Další možnosti na rozšíření kapacit jsou téměř nemožné, narážejí na personální možnosti. Rezerva v řádu jednotek lůžek je pouze v Oblastní nemocnici Jičín.

Počet příjmů nových pacientů, přivezených do krajských nemocnic ZZS, narostl za poslední týden o čtvrtinu. Zatímco v uplynulých týdnech to bylo cca 220 pacientů týdně, v uplynulých sedmi dnech se již jednalo o 280 pacientů. Nemocnice se situaci snaží řešit překlady pacientů na lůžka následné péče, to je však možné pouze u těch hospitalizovaných, u nichž to zdravotní stav dovoluje. Naši lékaři tipují takové pacienty stále obtížněji, jedná se zpravidla o jednotky lidí denně. Momentálně je v nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje hospitalizováno téměř 360 pacientů. Například v náchodské nemocnici se zdravotníci aktuálně starají o více než 130 pacientů s covid-19, z nichž téměř tři desítky vyžadují intenzivní péči.

Situace je o to náročnější, že přibývá pacientů v těžkém stavu. Nemocnice tak jsou nuceny poskytovat intenzivní péči i mimo jednotky intenzivní péče, na standartních lůžkách. Například v Oblastní nemocnici Náchod, kde bylo během pondělí 22 nových příjmů, je aktuálně 15 pacientům zajištěna intenzivní péče mimo JIP. Stále častěji jsou hospitalizováni pacienti v mladším věku.

Jediným řešením, které pomůže nemocnicím v Královéhradeckém kraji situaci zvládnout, jsou převozy pacientů do nemocnic mimo kraj. Krajský koordinátor akutní covidové péče proto aktuálně zajišťuje transport 15 pacientů z náchodské nemocnice. Také v následujících dnech budou nemocnice tuto pomoc potřebovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…