Nemocnice Na Františku: Čekací doba na CT vyšetření v Praze? U nás jen týden

06.08.2019 15:13

Nemocnice Na Františku má v současné době jednu z nejkratších čekacích lhůt na plánované vyšetření pomocí výpočetní tomografie (CT) v Praze. Pacienti se na něj dostanou přibližně za týden, akutní případy jsou přijímány bezodkladně. Počet provedených vyšetření však neklesá, naopak – za letošní první pololetí se meziročně zvýšil o 14 procent.

Nemocnice Na Františku: Čekací doba na CT vyšetření v Praze?  U nás jen týden
Foto: Nemocnice Na Františku
Popisek: Nemocnice Na Františku

Běžná objednací doba na CT vyšetření se v hlavním městě běžně pohybuje kolem 4 týdnů. Nemocnice Na Františku nebyla v tomto směru až doposud výjimkou. Nyní se jí však podařilo lhůtu zkrátit u plánovaných výkonů na 7 až 10 dnů. Kvalita provedeného vyšetření ani pacientský komfort tím nijak neutrpěly.

„Zkrácení lhůty se nám podařilo docílit změnou v systému objednávání pacientů a vypracováním pružnějšího plánu jejich přípravy na samotný výkon, tak aby nedocházelo ke zbytečným prodlevám. Dále jsme posílili tým lékařů, kteří pořízené snímky popisují,“ vysvětluje MUDr. Lucie Zabadalová, primářka radiodiagnostického oddělení. Pacient se proto na vyšetření dostane dříve a zároveň se mu celková doba, kterou jím stráví, zkrátí na minimum.

Nemocnice také bude moci CT vyšetření nabídnout většímu počtu pacientů. Zatímco v loňském roce se v Nemocnici Na Františku provedlo přibližně 2 300 CT vyšetření, letos se očekává, že jich bude více.

Napovídá tomu stav za první pololetí 2019, ve kterém pacienti absolvovali již 1 334 vyšetření. Loni jich za stejné období bylo 1 173, tedy o 161 méně.

Výpočetní tomografie je radiologická vyšetřovací metoda, která slouží například k diagnostice onemocnění mozku, páteře, břicha, plic, pohybového aparátu nebo cév a umožňuje trojrozměrné zobrazení vnitřních orgánů ve vysokém rozlišení. Vyšetření je bezbolestné. Někdy se před jeho provedením podává kontrastní látka, pomocí níž je možné vnitřní orgány a tkáně lépe zobrazit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…