Nemocnice Pardubického kraje: Podezření na koronavirus se u pacienta nepotvrdilo

12.02.2020 8:24

Podezření na nebezpečný koronavirus u občana Čínské lidové republiky, který byl v průběhu dnešního dne vyšetřen na infekčním oddělení Pardubické nemocnice, se nepotvrdilo. U pacienta se jednalo o respirační onemocnění. Nebylo závažného charakteru, proto byl ještě v nočních hodinách propuštěn do domácího léčení.

Nemocnice Pardubického kraje: Podezření na koronavirus se u pacienta nepotvrdilo
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

Čínský občan byl během dneška z rozhodnutí Krajské hygienické stanice vyšetřen na infekčním oddělení a následně ponechán v izolaci do získání výsledků laboratorního vyšetření. Před devíti dny přicestoval z Číny za prací do České republiky. Nyní se u něho projevily známky respiračního infektu, které vyvolaly podezření na infekci koronavirem 2019-nCoV. Odebrané vzorky biologického materiálu byly transportovány k vyšetření do Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu Praha. Výsledky byly negativní.

V Pardubické nemocnici šlo už o čtvrtý případ podezření na koronavirus. Stejně jako u čínského občana se však ani jednou nákaza nepotvrdila.

„Díky vysoce profesionální spolupráci jednotlivých složek systému, který v Pardubickém kraji zajišťuje opatření proti šíření nového koronaviru, nevznikl prostor pro případné šíření nákazy. Transport pacienta k vyšetření, jeho izolace, odběr a doprava vzorků biologického materiálu k laboratornímu vyšetření do Prahy byly provedeny přesně podle písemně stanovených a opakovaně procvičených pravidel. Týmy zdravotníků infekčního oddělení Pardubické nemocnice i Zdravotnické záchranné služby použily ochranné obleky, respirátory nejvyšší třídy ochrany, ochranné obličejové štíty a ochranné čepice, kterými jsou pro tyto případy vybaveny. Pacient byl izolován ve speciální místnosti vyčleněné pro tyto účely,“ uvedl ústavní epidemiolog Nemocnice Pardubického kraje Milan Bořek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…