Nemocnice Pardubického kraje upozorní na problematiku proleženin a důležitost prevence

16.11.2016 8:35

Nemocnice Pardubického kraje se přidává ke Světovému dni STOP dekubitům a 18. listopadu ve všech pěti nemocnicích pořádá osvětovou akci pro veřejnost.

Nemocnice Pardubického kraje upozorní na problematiku proleženin a důležitost prevence
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Jedna z částí Pardubické nemocnice.

Zdravotníci na celém světě bojují s dekubity, neboli proleženinami. U nemocných mohou vzniknout i během několika hodin, což následně výrazně prodlouží dobu léčení. Proto na tuto problematiku každoročně upozorňuje Světový den STOP dekubitům, jehož cílem je zvýšení povědomí o proleženinách a především zvýšení informovanosti veřejnosti o prevenci. K celosvětové výzvě Evropského poradního sboru pro dekubity (EPUAP) se připojuje rovněž Nemocnice Pardubického kraje.

V pátek 18. listopadu 2016 se ve všech pěti nemocnicích uskuteční osvětová akce pro veřejnost zaměřená na prevenci dekubitů, kterou připravil úsek ošetřovatelské péče. Bude probíhat od 9.00 do 12.30 hodin.

„Chceme ve všech našich nemocnicích upozornit, že proleženiny jsou problémem v celosvětovém měřítku. Mohou vzniknout nejen v průběhu hospitalizace, ale i v domácím prostředí. Proto chceme oslovit širokou veřejnost a poradit, jak vzniku proleženin předcházet nebo jak postupovat při jejich vzniku, a nabídnout řadu dalších informací,“ uvedla Světlana Jeřábková, ředitelka ošetřovatelské péče Nemocnice Pardubického kraje.

„Prevence hraje zásadní roli v boji proti dekubitům. Je několikanásobně levnější než samotná léčba. Proto je nesmírně důležité, aby se o této problematice hovořilo a aby byli lidé informováni. Nejen laická veřejnost, ale i zdravotnický personál. Proto jsem uvítal nedávný seminář na toto téma pro zdravotní sestry Pardubické nemocnice. A pochopitelně vítám i nadcházející akci pro širokou veřejnost,“ řekl Ivo Bureš, primář Geriatrického centra Pardubické nemocnice a zároveň předseda České společnosti pro léčbu rány.

Dekubitus je poškození kůže nebo tkání kůže. Příčinou vzniku je nadměrné mechanické zatížení kůže, tlak, tření, střižné síly, vlhkost, nedostatečná výživa a hlavně dlouhodobé ležení na lůžku bez změny polohy. Může být v rozsahu od trvalého začervenání až po odumřelou tkáň postihující svaly, šlachy a kosti. Jedná se o zásadní problém, neboť se proleženiny špatně hojí. Nejrizikovější skupinou jsou lidé starší 70 let, imobilní pacienti nebo nemocní se sníženou cítivostí, například diabetici nebo lidé po cévní mozkové příhodě. Dekubity s sebou nesou nejen zvýšené riziko infekce, ale stoupá i riziko úmrtí.

„Dekubity komplikují léčbu, která je pak pochopitelně výrazně ekonomicky nákladnější. Infekce může ohrozit i zdravotnický personál,“ upozornil primář Bureš. „A proto je důležité věnovat velkou pozornost prevenci,“ dodala ředitelka ošetřovatelské péče Jeřábková.

Mnoho užitečných informací o problematice proleženin může každý zájemce načerpat v pátek 18. listopadu. Odborníci na každém z pěti pracovišť Nemocnice Pardubického kraje představí možnosti, jimiž lze předcházet vzniku dekubitů. Bude připravena ukázka polohovacích pomůcek a správného polohování, poradenství v oblasti výživy, správné péče o pokožku či řešení inkontinence, představení materiálů na vlhké hojení ran či konzultace s rehabilitačním pracovníkem.

„Budeme připraveni poradit všem, kteří doma pečují o své blízké, a rádi zodpovíme i dotazy na téma návaznosti péče po propuštění pacienta do domácího prostředí, na spolupráci s Charitou a Domácí péčí, sociální poradenství a rehabilitační ošetřovaní,“ uvedla ředitelka ošetřovatelské péče Jeřábková.

Den STOP dekubitům v Nemocnici Pardubického kraje (18. 11. 2016, 9.00 – 12.30 hod.)
  • Pardubická nemocnice – vestibul budovy Informací (budova č. 15)
  • Chrudimská nemocnice – vestibul nemocnice
  • Orlickoústecká nemocnice – přízemí pavilonu H
  • Litomyšlská nemocnice – galerie na monobloku, I. patro
  • Svitavská nemocnice – vestibul nemocnice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…