Nemocnice Pelhřimov disponuje jedinou kardiologickou gamakamerou v kraji

26.05.2015 19:45

Oddělení nukleární medicíny Nemocnice Pelhřimov ročně provede téměř 8000 výkonů u pacientů a každoročně tento počet stoupá. Vysoce moderně vybavené pracoviště nabízí kvalitní standard komplexních vyšetření pro klienty naší nemocnice. Jako jediné pracoviště v kraji disponuje kardiologickou gama kamerou, která nabízí pacientům velice šetrné a komfortní vyšetření srdce.

Nemocnice Pelhřimov disponuje jedinou kardiologickou gamakamerou v kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Nejbližší podobný přístroj je umístěn v Brně.

V roce 2013 získalo oddělení nukleární medicíny moderního pomocníka v podobě SPECT/CT přístroje AnyScan za 16 milionů korun.  „Hybridní SPECT/CT zařízení je multimodalitním systémem, který kombinuje možnosti dvouhlavé SPECT kamery s přesností šestnácti řadového spirálního CT přístroje. Tím splňuje aktuální požadavky oboru nukleární medicíny posuzovat funkční vyšetření v přesných anatomických souvislostech. Zajištěna je potřebná kvalita obrazu s vysokým rozlišením pro stanovení přesné diagnózy. Přičemž poskytuje kompletní informace při jednom vyšetření bez nutnosti přesunování pacienta na jiná oddělení,“ upřesnil výhody přístroje primář oddělení nukleární medicíny MUDr. Ing. Milan Šimánek. 

Hodnotící software přístroje InterView Fusion dovoluje současné vyhodnocování fúzi – různých orgánových studií – / i zaslaných z jiných nemocnic / pomocí několika specializovaných programů.

Součástí vybavení je i programová sada pro hodnocení planárních, tomografických a celotělových studií nebo specializovaný kardiologický software s expertním systémem pro hodnocení perfuzních vyšetření srdce. Technologie hybridního zobrazení nabízí například možnost zjistit přesná umístění, velikost, povahu a rozsah zhoubných nádorů kdekoliv v těle. Je klíčová pro včasnou diagnostiku a tedy i léčbu různých nádorových, srdečních, některých ortopedických a neurologických onemocnění. Zhruba 1200 výkonů ročně jsou vyšetření plic pro pacienty s podezřením na tromboembolickou nemoc.

Přístroj SPECT/CT tedy jednoznačně zvýšil kvalitu diagnostiky v naší nemocnici, nabídl trojrozměrné náhledy (3D) funkčních i morfologických dat u vyšetření jednotlivých orgánů i tkání a je hlavním nebo doplňujícím vyšetřením při diagnostice celé řady onemocnění. Kromě kvality vyšetření byla zvýšena také komfortnost vyšetření pro pacienta. Součástí přístroje je navíc vícemodalitní lůžko, které  umožňuje  vysunutí na velkou vzdálenost a zvládá i těžké pacienty.

Z hlediska efektivity vyšetření srdce pak disponuje oddělení nukleární medicíny jako jediné pracoviště v Kraji Vysočina speciální kardiokamerou / Cardio Desk/. „Tento přístroj nám umožnuje vyšetření srdce mnohem šetrnějším způsobem, rychleji a s lepší kvalitou získávaných dat, než nabízí univerzální přístroje. Proto zhruba u pěti set pacientů ročně volíme tuto variantu vyšetření,“ prozradil primář MUDr. Ing. Šimánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…