Nemocnice Písek: Čekárna písecké XXL ambulance se plní nejvíce nyní – v lednu

24.01.2020 11:48

Začátek nového roku je nejčastějším obdobím, kdy se lidé s nadváhou rozhodnou k hubnutí.

Nemocnice Písek: Čekárna písecké XXL ambulance se plní nejvíce nyní – v lednu
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Nápor je během ledna největší také v XXL ambulanci, kterou provozuje Nemocnice Písek, a. s. Ambulancí už prošly stovky obézních i extrémně obézních lidí, kterým se pod dohledem zkušené lékařky a nutriční terapeutky podařilo zhubnout a ve velkém procentu případů svou váhu udržet. 

Píseckou XXL ambulanci začala nemocnice provozovat po loňské krátké přestávce opět i ve spolupráci s OB Klinikou v Praze – centrem pro léčbu obezity a onemocnění s ní spojených. Cílem je prostřednictvím redukce váhy předcházet civilizačním chorobám, zlepšit kvalitu života klientů, či pacienty připravit k operacím, které by bylo v případě extrémní obezity nerealizovatelné, např. v ortopedii. „Ambulance se věnuje péči o obézní a extrémně obézní pacienty s BMI, indexem tělesné hmotnosti nad 35. Během svého fungování zde bylo ošetřeno několik stovek osob, které přicházejí do ambulance na doporučení praktického lékaře, lékaře jiné specializace, na základě inzerce v regionálním tisku nebo na doporučení spokojenými klienty,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan, MBA.

V XXL ambulanci pracuje lékařka a nutriční terapeutka. Každého pacienta důkladně komplexně vyšetří a stanoví individuální léčebný plán. Ten pak dochází jednou za 4 – 8 týdnů na pravidelné kontroly. Při každé kontrole probíhá vážení, měření procent tuku v těle, měření obvodů a podrobný rozbor jídelníčku s nutriční terapeutkou. Léčba obezity je vždy zahajována úpravou stravovacích návyků v kombinaci se zvýšením pohybové aktivity.

„V praxi to vypadá tak, že pacient přinese jídelníček, který si sám na základě konzumace potravin několik dní zapisuje. My jej vyhodnotíme po nutriční stránce, ale i z hlediska nejvhodnějšího načasování jednotlivých jídel během dne,“ řekla nutriční terapeutka XXL ambulance Bc. Zuzana Dvořáková. „Je to hodně individuální, ale důležitá je vyváženost stravy ve vztahu k pohybu,“ dodala Zuzana Dvořáková.

Pacient v ambulanci získá vhodně nastavený redukční režim a doporučenou pohybovou aktivitou. „Hubnutí a zlepšení zdraví jde snáze společně s životní spokojeností a dobrými mezilidskými vztahy. Člověk by se neměl zaměřovat jen na počítání kalorií. Terapeutický postup se skládá z více částí, proto v případě potřeby spolupracujeme i s psychologem,“ sdělila MUDr. Diana Johnová, vedoucí lékařka XXL ambulance.

Většinu pacientů XXL ambulance tvoří ženy, muži jen zhruba dvacet procent. „Je to dáno jednak větším současným výskytem obezity u žen obecně, ale i větší mírou motivace a ochoty žen svoji obezitu řešit,“ podotkla lékařka.

Pokud pacient spolupracuje a dodržuje doporučená režimová opatření, ve většině případů vede léčba k úspěšné redukci váhy. Může se stát, že po určité době dojde ke zpomalení či zástavě redukce hmotnosti a po delším čase dokonce k opětovnému nárůstu váhy. V těchto případech, a zvláště u pacientů s vysokým stupněm obezity s BMI nad 40, lékaři nabízejí možnost využít bariatrickou chirurgii (operaci žaludku, při níž se jeho kapacita zmenší, apod.).

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…