Nemocnice Písek: Pacientovi se vzácnou chorobou pomáhá Kašlací asistent

24.12.2022 13:03 | Aktualizováno

V písecké nemocnici vyšli vstříc pacientovi se vzácnou chorobou a pořídili pro něho Kašlacího asistenta. Přístroj, který pomáhá s vykašláváním hlenů, nemocný využije během své několikaměsíční léčby.

Nemocnice Písek: Pacientovi se vzácnou chorobou pomáhá Kašlací asistent
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Martina Pišana přijali do písecké nemocnice před pěti měsíci. Měl svalové obtíže, které lékaři posléze diagnostikovali jako syndrom Guillain-Barré. „Tento syndrom je závažným autoimunitním onemocněním, které postihuje periferní nervovou soustavu, a je obvykle vyvolán akutní infekcí. Zpočátku se projevuje slabostí v dolních končetinách, následně v horních, až dochází ke ztrátě pohyblivosti, svalovým oslabením v oblasti obličeje a úst a také poruchami polykání,“ uvedl MUDr. Robert Rezek z Neurologického oddělení Nemocnice Písek, kde je Martin Pišan hospitalizován.

Kvůli celkovému oslabení a ochrnutí se pacient potýká nejen s dýchacími problémy, ale také s potížemi při příjmu potravy. „Martin Pišan má více komplikací. Nemá sílu vykašlávat hlen, který u něho vyvolává opakované plicní infekce. Vše je ztíženo nefunkčností hlasivek, které má trvale v dechovém postavení, což je problém kvůli výživě – polykání – i hlasu. Díky komplexní péči píseckých lékařů a zdravotnického personálu napříč odbornostmi se ale jeho stav postupně zlepšuje. Protože svaly dechové opory má stále slabé a ne zcela funkční, přišli jsme s nápadem pořídit pro něho přístroj, který mu v tomto směru pomůže,“ uvedla Mgr. Kateřina Hájková z Oddělení klinické logopedie Nemocnice Písek.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Kateřina Hájková se s Kašlacím asistentem setkala na jedné ze vzdělávacích stáží, které nemocnice svým zaměstnancům umožňuje. O přístroji se zmínila kolegům neurologům i vedení nemocnice s tím, že pacientovi může významně usnadnit život a rekonvalescenci. Nemocnice si Kašlacího asistenta pro Martina Pišana zpočátku zapůjčila od firmy S&T Plus, která je distributorem přístroje od francouzského výrobce Air Liquid Medical Systém EOVE. Nyní se ale vedení zdravotnického zařízení rozhodlo, že přístroj za přibližně 100 tisíc korun koupí. „Je to jednodušší varianta. Po uzdravení tohoto konkrétního pacienta bude přístroj sloužit na neurologickém oddělení dalším pacientům s různými nervovými potíži, které ztěžují vykašlávání a léčba tímto způsobem bude indikovaná,“ řekl předseda představenstva Nemocnice Písek MUDr. Jiří Holan, MBA.

Kašlací asistent pomáhá Martinu Pišanovi s vykašláváním hlenu denně. Pomocí mechanického nádechu a výdechu pomáhá posílit, případně nahradit přirozené čištění dýchacích cest. Princip výměny tlaků simuluje přirozený proces kašle nebo odkašlávání. „Je to velká pomoc. Kašel mě jinak skutečně vysiluje,“ pochvaluje si nového pomocníka pacient.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …