Nemocnice Písek dokončila rekonstrukci kaple

20.06.2019 12:13

Nemocnice Písek, a. s., dokončila obnovu nejstarší a poslední samostatně stojící budovy v areálu tohoto zdravotnického zařízení, která dříve sloužila jako umrlčí komora, kaple a pitevna. Nemocnice a její zřizovatel Jihočeský kraj využijí rekonstruovaný objekt jako multifunkční prostor. Služby zde poskytne oddělení spirituální péče, logopedie, rehabilitace, technologicky je připraven i pro vzdělávání, konference, školení.

Nemocnice Písek dokončila rekonstrukci kaple
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

„Nejstarší a jediná dosud dochovaná budova se nachází v jihovýchodní části areálu a byla postavena v roce 1911 jako součást Všeobecné veřejné okresní nemocnice císaře a krále Františka Josefa I. Jsem moc rád, že se podařilo zrealizovat něco, co dává smysl vůči minulosti, je smyslem pro současnost a bude moci žít i v budoucnu, po nás,“ řekl předseda představenstva písecké nemocnice MUDr. Jiří Holan, MBA.

„Jelikož se budova nachází v klidové zóně nemocnice, má vlastní přístup a jde částečně o sakrální prostor, chceme ji využít například ke vzdělávání, prostému potkávání se, ale třeba i k péči rehabilitace, logopedie nebo ke spirituální péči,“ doplnila hejtmanka Jihočeského kraje Mgr. Ivana Stráská.

Budovu z roku 1911 tvořila umrlčí komora, kaple a pitevna. Pro kapli nebyla postavena věž, takže služby náboženského typu se poskytovaly v jiné části areálu nemocnice, v administrativní budově, dnes Oddělení následné péče. V letech 1927 – 1956 v kapli pracovaly řádové sestry, po jejich odsunu dřívějším komunistickým režimem objekt sloužil jako sklad, dílna, požární zbrojnice, garáž a byl využíván jako technické zázemí zdravotnického zařízení. Nyní je objekt zrekonstruován, malby na stropech a stěnách zrestaurovány, jen účel budovy se mění. Bude více pro ty živé, více pro pacienty, klienty, zaměstnance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…