Nemocnice Písek spouští domácí poporodní péči

20.10.2023 7:34 | Tisková zpráva

Písecká nemocnice nadále rozvíjí svou nabídku. Její nejnovější službu ocení novopečené maminky, které se i po propuštění z porodnice potřebují ujistit o svém zdraví nebo chtějí poradit s péčí o miminko. Pokud o pomoc požádají, nemocnice k nim domů vyšle porodní asistentku.

Nemocnice Písek spouští domácí poporodní péči
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Ženy, které své dítě přivedly na svět v písecké porodnici, mohou využívat její služby i několik týdnů po propuštění domů. V případě, že si nevědí rady se svým poporodním stavem nebo s novorozencem, mohou požádat o odbornou pomoc porodní asistentky v domácím prostředí. Ta je u nich doma navštíví, zkontroluje zdravotní stav matky i dítěte, poradí s péčí a zodpoví případné dotazy. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Řada maminek, zejména prvorodiček, se po odchodu z porodnice domů nemá s kým poradit. Není si jistá, zda správně pečuje o novorozence, nebo jestli se dobře zotavuje po porodu. Pro takové případy tu je domácí péče po porodu,“ sdělila Simona Bulková, vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek.

Služba je součástí domácí poporodní péče, kterou písecká porodnice poskytuje od druhé poloviny října. Ženy ji mohou využívat během celého šestinedělí. Kontakt na domácí poporodní péči získají novopečené maminky přímo v písecké nemocnici. Porodní asistentka se do místa jejich bydliště dostaví co nejdříve po zažádání o pomoc.

„Porodní asistentky mohou maminkám v období šestinedělí poradit nebo i pomoct s konkrétními potížemi. Zároveň mohou během návštěvy v domácím prostředí včas zachytit různé zdravotní komplikace i hrozbu poporodní deprese. Počínající potíže tak odhalí dříve, než se významněji rozvinou. Ženy, které mají potíže, často z pochopitelných důvodů kontrolu v nemocnici odkládají. Přitom včasná léčba bývá úspěšnější než ta pozdní. I proto je tato péče důležitá,“ řekl primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek Michal Turek.

Zavedení domácí poporodní péče není jedinou službou pro rodičky, kterou v poslední době Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Písek zavedlo. Od počátku letošního roku přišlo s novými pestřejšími snídaněmi – nastávající maminky mohou vybírat ze čtyř slaných i sladkých variant, pro hezčí vzpomínku na první okamžiky života novorozence připravilo na chodbě porodnice fotokoutek, rozšířilo předporodní kurzy – nově je organizuje také v Blatné, zpestřilo nabídku úlevových metod pro rodičky o čistě přírodní variantu v podobě bylinné napářky a zapojilo se do pomoci ženám ohroženým duševními potížemi po porodu – pomocí tabletů s on-line dotazníkem provádí jejich záchyt, na který navazuje podpora a odborná pomoc těm, kterým riziko hrozí.

„Vstřícný personál celého oddělení, jeho neustálá snaha o zlepšování služeb a k tomu vysoce odborná péče pro rodičky a novorozence, včetně těch rizikových, jsou důvodem velké oblíbenosti naší porodnice. Dlouhodobě jezdí do Písku rodit ženy z jiných okresů, takže na Písecku máme téměř jednou tolik porodů oproti přirozenému spádu. Máme také opravdu hodně spokojených rodiček, jak dokazuje projekt Přirozený Porod v Porodnici, v němž jsme se už několikrát umístili na prvním místě,“ dodal předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…