Nemocnice Trutnov: V naší porodnici přišlo na svět miminko válečných uprchlíků

09.03.2022 18:47 | Tisková zpráva

V porodnici Oblastní nemocnice Trutnov se dnes brzy ráno narodila holčička, jejíž rodiče mají za sebou dramatický útěk z válkou sužované Ukrajiny. Plně donošené děvčátko vážící 3300 g a měřící 49 cm, které přišlo na svět 9. 3. 2022 v 5:10, pojmenovali rodiče Eva.

Nemocnice Trutnov: V naší porodnici přišlo na svět miminko válečných uprchlíků
Foto: Nemocnice Trutnov
Popisek: Nemocnice Trutnov

Když se manželé Khrystyna a Sviatoslav dozvěděli z médií o začínajícím vojenském konfliktu v jejich rodné zemi, na nic nečekali. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Do auta narychlo naložili to nejnutnější a společně se sestrou jednoho z manželů a jejím dítětem se vypravili na dlouhou cestu z města Lvov. Třicetiletá Khrystyna byla v 38 týdnu těhotenství. „Celou cestu jsem se o svou ženu a naše miminko velice bál. Měl jsem strach, co vše se nám může cestou přihodit,“ vypráví Sviatoslav. První úleva přišla po překročení ukrajinských hranic, po 12 hodinové cestě. Konečně pak po 19 hodinách dorazili do Žacléře, kde našli v bytě Sviatoslavovy maminky nový domov. Zdravá holčička se narodila o dva týdny později v trutnovské porodnici. „Moje žena i já jsme zdravotníkům této nemocnice nesmírně vděční. Z celého srdce jim děkujeme za péči, kterou mé ženě a naší dcerce poskytují,“ říká s dojetím Sviatoslav.

Mladá rodina zůstává pohromadě i na oddělení šestinedělí. Sviatoslav, který se domluví česky, překládá své ženě. Ačkoliv jsou oba šťastní, že jsou i se svým prvorozeným dítětem v bezpečí, vědí, že jejich nesnadná cesta pokračuje dál. Oba manželé mají vysokoškolské vzdělání a Sviatoslava nyní čeká hledání práce, aby se o svou rodinu mohl postarat. Malou Evičku obdarovaly sestřičky z porodnice a oddělení šestinedělí malým dárkem a přáním toho nejlepšího do života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…