Nemocnice Znojmo: Lékaři trénovali svoje dovednosti v nejmodernějším simulačním centru

09.11.2022 11:19 | Tisková zpráva

V říjnu v Simulačním centru Masarykovy univerzity přivítali lektoři kolektiv lékařů Aneteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Znojmo na high-fidelity kurzu, který byl jako první připravený přímo „na míru oddělení“. Cílem byl trénink jednak samotných medicínských postupů v rámci kritických situací na operačním sále a zefektivnění týmové spolupráce včetně netechnických dovedností na pracovišti.

Nemocnice Znojmo: Lékaři trénovali svoje dovednosti v nejmodernějším simulačním centru
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Celkem jedenáct lékařů se zúčastnilo 1. Simulačního dopoledne, kterým lektorsky provázeli prof. MUDr. Petr Štourač, Ph.D., MBA, FESAIC a doc. MUDr. Martina Kosinová, Ph.D. Pro lékaře bylo připraveno celkem 5 kritických situací, 3 u dospělého pacienta a 2 u dítěte. V průběhu 4,5 hodin prošli lékaři s lektory základní principy Crisis Resource Managementu a komunikačních dovedností, které jsou klíčové ke zvládání krizových situací nejen v medicíně.

Simulační centrum Lékařské fakulty Masarykovy univerzity je nejmodernějším simulačním centrem ve střední Evropě. Lékaři měli připravené scénáře, tedy modelové situace, se kterými se setkávají v běžné praxi na operačních sálech či jednotkách intenzivní péče. I když se nejednalo při simulaci o skutečné pacienty, všichni lékaři si počínali tak, jako by o ně skutečné šlo. Simulační dopoledne bylo pro všechny velmi stresující, což kompenzovala profesionalita lektorů a přátelská atmosféra.

„Jsem rád a jsem vděčný, nejen jako ředitel největší krajské nemocnice, ale především jako lékař z oboru intenzivní medicíny, že simulace se postupně stávají neoddělitelnou součástí výuky jak pregraduální, tak postgraduální. S respektem a uznáním jsem pozoroval své kolegy, jak se aktivně zapojili do připravených scénářů simulací a situace prožívali opravdu jako reálné. Závěrečné zhodnocení postupů, algoritmů a konání každého z nás s maximální profesionalitou a diskrétností ze strany pracovníků SIMU, je opravdu na špičkové úrovni,“ zhodnotil účast na kurzu Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…