Nemocnice Znojmo prochází největší výměnou lůžek v historii

24.07.2023 10:01 | Tisková zpráva

V Nemocnici Znojmo dojde k největší obměně lůžkového fondu v její historii. Současně bude dodáno a vyměněno 206 kusů pacientských lůžek, které nahradí některá i padesát let stará. Koncem roku 2022 byly dodány čtyři nová porodnická lůžka a koncem června třicet lůžek pro intenzivní péči a resuscitaci. Vše z dotačního projektu REACT-EU.

Nemocnice Znojmo prochází největší výměnou lůžek v historii
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Koncem roku 2021 znojemská nemocnice uspěla se svojí žádosti o dotační projekt REACT-EU. Díky tomuto získala bezmála 150 miliónů korun na přístrojové vybavení vč. nových lůžek. Koncem měsíce června bylo dodáno 22 ks lůžek pro intenzivní péči a 8 lůžek pro resuscitaci. K největší obměně a to celkem 206 kusů pacientských lůžek dojde v následujících čtrnácti dnech. V úterý 18. července od výrobce dojde první čtyřicet pacientských lůžek, které budou měněny na lůžkových odděleních. Celá výměna je velmi logisticky náročná, protože probíhá za plného provozu a je rozdělena do čtyř dnů.

„Z tohoto důvodu prosíme naše pacienty a jejich návštěvy o shovívavost, protože ve dny, kdy bude výměna lůžek probíhat mohou být na lůžkových oddělení rušeni zvýšeným hlukem. Nicméně výměnu lůžek ocení právě  hospitalizovaní pacienti, protože stávající lůžka jsou za hranicí životnosti, jsou mechanická a mnohdy neopravitelná,“ uvedl Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Součástí nových lůžek jsou také antidekubitní matrace, postranice, hrazda, madlo, infuzní stojan a  noční stolky s jídelní deskou. Celá dodávka lůžek, a to jak pro intenzivní péči, resuscitaci, pacientských a porodnických, které byly dodány koncem loňském roku, je v hodnotě více jak 25 miliónů korun. „Snažíme se vybavení nemocnice průběžně modernizovat a zajistit adekvátní prostředí pro naše pacienty, proto navíc doplníme starší lůžka novými stolky a novým antidekubitními matracemi z vlastních zdrojů v celkové hodnotě téměř dva miliony korun. Velké množství stolků v nemocnici je starší jak padesát let. Z vlastních zdrojů nemocnice uvolní na nákup 125 stolků a téměř 150 matrací dva milióny korun,“ doplnil Pavlík.  Část lůžek, která jsou novější budou dále využita v nemocnici, lůžka nejstarší budou vyloučena z užívání.

Průměrné stáří lůžek v nemocnici ke konci roku 2022 bylo 22,5 roku, přičemž těch z roku 1973 bylo celkem 166 lůžek. Po obměně lůžek budou nejstarší lůžka v nemocnici z roku 2007.

Projekt MODERNIZACE PRACOVIŠŤ NEMOCNICE ZNOJMO V NÁVAZNOSTI NA URGENTNÍ PŘÍJEM byl spolufinancován Evropskou unií v rámci reakce Unie na pandemii COVID-19. Cílem projektu je pořízení 266 lůžek, 153 přístrojů a 148 zdravotnických pomůcek a sad instrumentárií. To povede k modernizaci a obnově přístrojového vybavení Nemocnice Znojmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…