Nemocnice Znojmo spustila část plánované operativy

14.04.2021 20:22

Znojemská nemocnice v pondělí 12. dubna spustila část plánované operativy, která byla 30.12.2020 pozastavena z důvodu nepříznivé epidemiologické situace. Od včerejška se operuje na dvou třetinách kapacity operačních sálů.

Nemocnice Znojmo spustila část plánované operativy
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

12. dubna 2021 Nemocnice Znojmo částečně spustila plánovanou operativu, která byla od 30. prosince 2020 Mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví pozastavena. Díky poklesu počtu pacientů v intenzivní péči bylo možné začít operovat na 2/3 kapacity našich operačních sálů. Odloženy byly zákroky napříč všemi obory ortopedie, chirurgie, urologie, gynekologie a ORL. Jedná se např. o totální endoprotézy kolen, kyčlí, spondylochirurgické výkony, neakutní žlučníky, kýly, varixy, štítné žlázy, endometrióza, resekce prostaty, odstranění mandlí či plastiky bubínku a další. V rámci celé nemocnice bylo odloženo přibližně 1000 výkonů.

„Po celou dobu pandemie a krize jsme měli v plánu spustit operativu okamžitě, jak nám to situace v nemocnici dovolí, protože kromě covidové diagnózy jsou i jiné, které vyžadují operativní řešení, které byly dosud odkládány,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

V nemocnici ještě v březnu fungovalo 5 infekčních oddělení, tedy covid jednotek a ARO mělo 2 lůžkové jednotky. Nyní jsou v provozu 3 infekční oddělení a ARO se vrátilo ke svému původnímu 1 lůžkovému oddělení. V tuto chvíli je v nemocnici s COVID-19 hospitalizováno 40 pacientů na standardním lůžku a intenzivní péči vyžaduje 7 pacientů. Dalším 19 pacientům je poskytována intenzivní péče v tuto chvíli po operacích nebo z důvodu zhoršení stavu. „Pevně doufáme ve stabilizaci epidemiologické situace, aby operativa mohla dál běžet. Jediným jejím omezením je průchodnost pacientů přes lůžka intenzivní péče,“ doplnil Pavlík.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…