Nemocnice se i letos připojuje k Evropskému antibiotickému dni

13.11.2014 17:21

Také letos se Nemocnice České Budějovice, a. s., připojí k Evropskému antibiotickému dni, jehož cílem je upozornit na rizika spojená s nevhodným užíváním antibiotik. Tento den, jehož příprava je od roku 2008 koordinována Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí, připadá každoročně na 18. listopad.

Nemocnice se i letos připojuje k Evropskému antibiotickému dni
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Od roku 2008 se v celé České republice u příležitosti Evropského antibiotického dne konají akce upozorňující na hrozbu ztráty účinnosti antibiotik. Iniciativa, kterou organizuje Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí a podporuje ji i Světová zdravotnická organizace (WHO), má napomoci k obezřetnému používání antibiotik a poukázat na rizika spojená s jejich nevhodným užíváním. Každoročně je programově oslovována laická veřejnost, praktičtí lékaři, lékaři v nemocnicích a další. V letošním roce se téma obrací proti „samoléčbě“ pacientů, tedy možnosti koupě bez receptu či užití antibiotika nalezeného doma z předešlé terapie.

A jaké akce čekají na návštěvníky Nemocnice České Budějovice, a. s., v rámci antibiotického dne? „Široká veřejnost bude moci v týdnu od 18. do 24. listopadu na obrazovkách umístěných v čekacích prostorách a v terminálu nemocnice zhlédnout spot k nadužívání antibiotik. Na nástěnce před vchodem, v čekárnách a na odděleních nemocnice budou k dispozici tištěné materiály se stejnou tématikou, vydané Státním zdravotním ústavem. Pro své lékaře připravuje nemocnice vzdělávací seminář,“ uvedla Magdalena Horníková, vedoucí lékařka Antibiotického střediska Nemocnice České Budějovice, a. s.

Českobudějovická nemocnice se staví k filozofii omezení antibiotik jen na nejnutnější případy. „Rostoucí výskyt rezistentních bakterií je stále větším zdravotnickým a ekonomickým problémem, protože omezuje, zhoršuje, nebo dokonce znemožňuje možnosti účinné léčby infekčních nemocí,“ řekla Horníková. Z údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí vyplývá, že od roku 2000 došlo k vzestupu rezistence některých významných původců infekcí až o desítky procent. Každý rok zemře v Evropě v důsledku infekcí způsobených multirezistentními bakteriemi až 25 000 lidí a náklady na léčbu těchto infekcí přesahují 1,5 miliardy eur ročně. Podle Světové zdravotnické organizace je pak léčba takových infekcí až stokrát nákladnější než léčba infekcí způsobených běžnými kmeny bakterií.

„Je potřeba snížit celkovou spotřebu antibiotik a vrátit se k základním preparátům, jejichž používání je z hlediska vzestupu odolnosti bakterií bezpečné. K šíření antibiotické rezistence přispívají i nedostatky v oblasti prevence a kontroly infekcí ve zdravotnických zařízeních i v běžné populaci, a proto je
nutné nezapomínat na hygienu rukou, která je jedním ze základních kroků v prevenci infekcí,“ doplnila Magdalena Horníková.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1600 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 54 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 27 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2425 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. V letech 2008-2012 nemocnice proinvestovala celkem 1,087 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…