Neplatiče ve společenství vlastníků bytů se dá zbavit prodejem jeho bytu

03.12.2015 8:09

Problém s dlužníkem ve společenství vlastníků bytů, kvůli kterému hrozí, že celý dům bude odpojen od vody a energií, se dá řešit pomocí občanského zákoníku. Zástupce ombudsmanky upozorňuje, že nový občanský zákoník umožňuje ostatním vlastníků obrátit se na soud, aby nařídil prodej bytu dlužníka.

Neplatiče ve společenství vlastníků bytů se dá zbavit prodejem jeho bytu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Na veřejnou ochránkyni práv se v poslední době obracejí společenství vlastníků bytů s žádostí o pomoc nebo radu, jak řešit situaci, kdy jeden z vlastníků bytu trvale dluží za služby spojené s užíváním bytu. Ostatní vlastníci bytů musí jeho dluhy uhradit, protože jinak reálně hrozí, že bude celý dům odpojen od vody a energií.

Vztahy a spory mezi vlastníky bytů jsou soukromoprávní povahy a veřejný ochránce práv do nich vstupovat nemůže. Zástupce ochránkyně Stanislav Křeček, který se zabývá problematikou stavebního řádu a s tím souvisejícími otázkami, však upozorňuje, že popsanou situaci je možné řešit podle občanského zákoníku. Ten totiž nově chrání vlastníky bytů, kteří plní své povinnosti a řádně platí služby spojené s užívání bytu. Podle § 1184 občanského zákoníku je možné dosáhnout toho, aby soud nařídil prodej bytu vlastníka, který svým jednáním omezuje práva ostatních vlastníků.

Správce domu se nejprve musí obrátit na soud s žalobou proti dlužníkovi, na základě které by mu soud uložil povinnost uhradit ve stanovené lhůtě dlužnou částku.

Pokud to dlužník nesplní, může správce bytového domu podat soudu žalobu o nařízení prodeje bytu dlužníka. Z prodeje bytu pak budou uhrazeny dluhy vůči ostatním vlastníkům bytů, resp. vůči společenství vlastníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…