Novaspolecnost.cz: Dostat peníze do daňových rájů bude napřesrok obtížnější

12.11.2012 12:00

Poslanecká sněmovna schválila nejen zvýšení DPH na 15 a 21 procent, ale i zvýšení srážkové daně na příjmy zahraničních daňových rezidentů. V současné době se uplatňuje srážková daň ve výši 15 %. Příští rok sazba vzroste na 35 %.

Novaspolecnost.cz: Dostat peníze do daňových rájů bude napřesrok obtížnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Dle experta Aleše Franka z Nové společnosti s.r.o., která se zabývá prodejem takzvaných ready-made společností, se to však dotkne jen menších firem. Volba sídla v zemích, kde se neplatí daně, je stálé oblíbená. Poptávka i letos dosahuje nárůstu zhruba o 15 % oproti loňskému roku.

Vláda chce zastavit úniky peněz do zemí, kde se daně neplatí. Ministerstvo financí bude mít od příštího roku další nástroj, jak tomu zamezit. Za nezdaněný převod peněz, například na účet na populárních Seychelách při platbě za těžko prokazatelné služby, se bude místo dosavadní srážkové daně ve výši 15 % od počátku příštího roku platit 35 %. Stát si od toho slibuje, že získá do kasy zhruba miliardu korun. Podle Aleše Franka z Nové společnosti s.r.o. se to však dotkne jen menších firem. „Větší mají páky, jak to obejít. Zaměstnávají například poradenské firmy, které vytvářejí velmi promyšlená daňová schémata. Pak je prokazování trestného činu velmi složité. Lepší je důslednější vyšetřování a odkrývání, u koho peníze končí,“ míní Aleš Frank z www.novaspolecnost.cz.

Co se konkrétně zvýší a jak to bude vypadat?

Srážková daň se především týká příjmů z podílů na zisku, úroků, licenčních poplatků, příjmů ze služeb a příjmů z nezávislé činnosti. Pokud v Česku někdo kupříkladu objedná poradce z Britských Panenských ostrovů, zaplatí daň osoba, která jej objednává, nikoli poradce. Za služby objednané u nás se srážková daň neplatí.

„Ačkoli se to zdá jako systémový krok, který pomůže, spíše to má za cíl odradit podnikatele od volby založit si firmu v takzvaných offshorových zemích," myslí si Aleš Frank.

Zvýšení srážkové daně se dotkne jen toho, kdo se k příjmům v daňových rájích přiznává už za současných podmínek. Větší podniky využívají velmi složitých metod nebo mají sídla v zemích, které nemají srážkové daně zavedeny vůbec. Uvést lze země jako Nizozemsko, Lucembursko nebo Kypr. V těchto destinacích je obchodní legislativa velmi pružná a umožňuje například vyplatit dividendy už v průběhu roku. Zakládání a likvidace společností je rychlá a náklady na správu nízké.

Daňové ráje by musely vyjít vstříc

I přes postupné uzavírání smluv se zeměmi označenými za daňové ráje, je dopátrání konkrétního viníka značně složité. Daňová správa by totiž musela žádat informace o konkrétním jedinci. K tomu však většinou nemá dostatečné informace a tudíž nepochodí.

Češi volí sídla v zahraničí

Tuzemští podnikatelé při plánování, kde založit sídlo nebo kam jej přesunout, houfně volili zahraničí před tuzemskem. Poptávka po sídle v takzvaných daňových rájích i letos dosahuje nárůstu o 15 % proti loňskému roku. Potvrzují to i čísla Nové společnosti www.novaspolecnost.cz, která se zabývá prodejem ready-made firem a zakládáním nových společností.

České firmy žádají nižší daňové odvody. Na daňových rájích je čím dál více lákají mezinárodní smlouvy o ochraně investic, obavy pak mají z možného zrušení anonymity akcií na doručitele. Mezi nejoblíbenějšími daňovými ráji zůstává Nizozemsko, Kypr a Lucembursko. 

Roste i zájem cizinců, kteří naopak volí jako sídlo firmy raději Českou republiku. Podle Aleše Franka se jedná o zvýšení oproti loňskému roku zhruba o 8 %.

České prostředí je pro podnikání čím dál méně příznivější, i přes řadu legislativních opatření. Jen za letošní půlrok přemístilo sídlo do daňového ráje přes 294 firem. Loni to bylo 328 společností. Celkem je v nich, dle údajů Nové společnosti a veřejně dostupných zdrojů, 12046 tuzemských podniků, což odpovídá 3,29 % všech firem registrovaných v České republice. Při zachování tempa odlivu sídel by tak mohlo letos z Česka odejít nejvíce společností za poslední tři roky.

Počet firem přemístěných na Kypr se neustále zvyšuje, a to z 663 firem roku 2006 na 1784 firem v první polovině letošního roku. Zájem roste i o Bahamy, Seychely a Belize.

Definice daňového ráje podle OECD

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) definuje daňový ráj jako stát, který musí splňovat čtyři základní podmínky.

1.Fakticky vybírá nulové daně.
2.Výběr je neprůhledný, tzn., že země nevyžaduje informace z účetnictví.
3.Spolupráce při výměně daňových informací s dalšími státy je nízká.
4.Daňový poplatník nemusí být v dané zemi většinu roku přítomen a podnikat v ní.

Nová společnost s.r.o.

Nová společnost s.r.o. patří mezi významné hráče na trhu v oblasti zakládání, prodeje a správy ready-made společností. Zabývá se i zakládáním společností na míru v České republice a zahraničí a poskytováním sídla. Nová společnost s.r.o. nabízí řešení veškeré legislativně-administrativní agendy spojené se zahájením podnikání v České republice a v dalších zemích světa. Provozuje portál http://www.novaspolecnost.cz, přes který lze velmi jednoduše koupit firmu online.

Více informací na http://www.novaspolecnost.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…