Noví vojenští policisté převzali služební průkazy v Národním památníku na Vítkově

20.12.2017 15:07

Čtyři desítky absolventů odborného základního kurzu se v úterý 19. prosince staly novými příslušníky Vojenské policie.

Noví vojenští policisté převzali služební průkazy v Národním památníku na Vítkově
Foto: Vojenská policie
Popisek: Vojenská policie, logo.

Služební průkaz obdržely při nástupu ve Slavnostní síni Národního památníku na Vítkově. Mezi absolventy nechyběli ani příslušníci Aktivní zálohy Vojenské policie. Slavnostního nástupu se zúčastnila ministryně obrany Karla Šlechtová, náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář, kardinál Dominik Duka a další hosté.

Náčelník Vojenské policie brigádní generál Pavel Kříž novým příslušníkům Vojenské policie poblahopřál a poděkoval jejich blízkým. Zmínil, že bez jejich podpory a pochopení by bylo podstatně náročnější plnit požadavky kladené na práci u Vojenské policie.

„Věřím, že se nyní dívám na odhodlané lidi, kteří jsou připraveni plnit veškeré povinnosti s nejvyšším nasazením a radostí, na lidi, kterým bude skutečnou ctí nadále rozvíjet tradice a dobré jméno Vojenské policie, protože Vojenská policie bude vždy pouze taková, jací budou její vojenští policisté,“ uvedl brigádní generál Pavel Kříž.

Nezastupitelný prvek ozbrojených sil

Ministryně obrany Karla Šlechtová zmínila význam a důležitost Vojenské policie: „Jsem přesvědčena, že vojenští policisté jsou významným a nezastupitelným prvkem našich ozbrojených sil. Vojenská policie je dnes vnímána jako plně akceschopná instituce, jejíž pořádková, dopravní, bezpečnostní a ochranná složka dělají svoji práci opravdu dobře. Také její zahraniční mise měly vždy to nejlepší renomé. Patřit k Vojenské policii je tedy nejen výrazem důvěry, která je vojenským policistům dána, ale také jejich profesionální a osobní odpovědnosti," uvedla ministryně.

„Vítanou posilu představují Aktivní zálohy Vojenské policie, jejichž příslušníci se po dvouleté přípravě rovněž stávají vojenskými policisty. Aktivní zálohy si nehledě na poměrně krátkou dobu své existence stačily získat plný respekt a uznání. Jistě i proto, že všichni, kteří se dobrovolně rozhodli, že budou patřit k aktivním zálohám, se svým úkolům věnují s plným nasazením,“ konstatoval náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář.

Pomyslnou tečkou za slavnostním dnem se stalo udělování medailí vojákům, ale i občanským zaměstnancům, včetně prvního udělení Zlatého kříže Vojenské policie. Ten z rukou brigádního generála Pavla Kříže převzal účastník boje za národní osvobození nadrotmistr ve výslužbě Dalibor Knejfl, jediný žijící druhoválečný veterán Vojenské policie.

Každý, kdo chce vstoupit do řad Vojenské policie, musí mít zpravidla odslouženy minimálně dva roky v armádě. Po výběrovém řízení, jehož součástí je psychologické vyšetření a přezkoušení z tělesné přípravy, zájemce musí absolvovat Odborný základní kurz VP ve Vyškově. Následně je po úspěšném složení závěrečných zkoušek, které jsou zaměřeny na zvládnutí teorie i praxe, zařazen na místo u některého z velitelství VP v Praze, Táboře nebo v Olomouci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…