Novodobí váleční veteráni se sešli. Druhoválečných už podstatně ubylo

20.04.2015 20:28

Na Ministerstvu obrany se v sobotu 18. dubna uskutečnil sněm Sdružení válečných veteránů České republiky.

Novodobí váleční veteráni se sešli. Druhoválečných už podstatně ubylo
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Třiapadesát delegátů, reprezentujících všechny krajské organizace, se sjelo do Prahy, aby zde projednali otázky spojené s dalším směřováním sdružení.

V slavnostní části dopoledního setkání uvítali ve svém středu poslankyni, členku sněmovního Výboru pro obranu Janu Černochovou, státního tajemníka MO Petra Vančuru, zástupce velitele Vzdušných sil AČR brigádního generála Jaromíra Šebestu a další hosty.

„Ať již měla mise, do které jste byli vysláni, jakýkoliv charakter, riskovali jste v ní své zdraví a životy,“ uvedl ve zdravici k přítomným státní tajemník Petr Vančura a pokračoval: „Jste to právě vy, váleční veteráni, kdo nejlépe ví, co vše jste museli obětovat, kolik námahy a sebeodříkání je třeba ke splnění úkolu, i to, jaká je skutečná hodnota opravdového kamarádství. Jste důstojnými pokračovateli tradic československých legií i protinacistického odboje z let druhé světové války.“

Připomněl také, že po dohodě s Československou obcí legionářskou bylo již 63 novodobých válečných veteránů starších 70 let zařazeno do projektu péče o válečné veterány, který byl původně zamýšlen výhradně pro bojovníky z let 2. světové války. Tento program bude Ministerstvo obrany podle Petra Vančury v následujících letech nadále rozšiřovat.

Druhoválečných veteránů už je jen 921

Zatímco druhoválečných veteránů ubývá – podle posledních statistik jich MO registruje posledních 921 – novodobí přibývají. V současné době je jich už více než 12 500, přičemž další 4 tisíce se dosud neregistrovaly, a jejich úloha bude podle ředitele odboru pro válečné veterány MO plukovníka Eduarda Stehlíka stoupat.

Ocenění nejen pro zakladatele Sdružení válečných veteránů

Slavnostní část sněmu byla zakončena předáním ocenění. Mezi vyznamenanými, které navrhly krajské organizace, byla také dvě jména, s nimiž jsou spojeny nejen začátky sdružení, ale i jeho stabilizace a rozrůstání členské základny, která dnes čítá víc než 1300 členů. Se jmény Pavla Budínského a Ladislava Sornase, tedy předsedy a místopředsedy této organizace, jsou spojeny úspěchy i neúspěchy, o nichž se také v následující odpolední pracovní části jednalo.

V nejdůležitější volbě předsedy SVV ČR zvítězil třiceti hlasy dosavadní předseda ČSOL a Sdružení válečných veteránů ČR Pavel Budínský. Druhý generál Karel Blahna získal 21 hlasů.

K úkolům, které si představenstvo vytyčilo pro nejbližší období, patří mimo jiné aplikace stanov na nový občanský zákoník a větší zapojení členů SVV ČR ve prospěch válečných veteránů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…