Nový rok přinese zaměstnancům zlivského Prymu o 7 procent vyšší mzdy

19.12.2017 9:51

V průměru o sedm procent vzrostou od 1. ledna 2018 mzdové prostředky pro přibližně 200 zaměstnanců zlivské strojírenské společnosti Prym Consumer CZ. Ty obsahují základní měsíční mzdy a bonusy. Na podobě a obsahu nové kolektivní smlouvy se dohodli zástupci Odborového svazu KOVO s vedením firmy. Navýšení mezd se týká především dělnických profesí. Opomenuti ale nebudou ani administrativní zaměstnanci.

Nový rok přinese zaměstnancům zlivského Prymu o 7 procent vyšší mzdy
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

„Opět se nám díky solidnímu přístupu vedení společnosti a oboustranně serióznímu jednání podařilo dospět k oboustranně výhodnému kompromisu. Ten naplňuje jak požadavky zaměstnanců, tak i reálné možnosti firmy. Vedle zvýšení základních mezd byl navýšen příplatek za práci v odpolední a noční směně, současně za práci v sobotu a v neděli,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec a předseda základní organizace OS KOVO při Groz-Beckert zastupující zaměstnance Prym Consumer CZ.

„Nárůst mezd a další sjednané výhody ve formě příplatků a benefitů lze označit za nadstandardní,“ zdůraznil Švec.

Zlivský Prym Consumer CZ zvyšuje mzdy pravidelně. V letošním roce činil nárůst mzdových prostředků v průměru o pět procent. V těch bylo obsaženo navýšení základních mezd a prémií všech zaměstnanců, příplatků za práci ve dnech pracovního klidu a práci ve vícesměnných provozech. Nyní se zaměstnanci dočkají růstu mezd o dalších sedm procent.

„Významné navýšení mezd bylo možné především díky dalšímu přebírání výrob s výrazně vyšší přidanou hodnotou z německých sesterských společností do našeho závodu,“ konstatoval jednatel společnosti Prym Consumer CZ Miroslav Lácha.

Lepší odměňování zaměstnanců v provozech tradičního producenta ručních šicích jehel a špendlíků podle něho přímo souvisí s rozšiřováním výroby a novou orientací na automobilový a elektrotechnický průmysl. Vedle stabilizace svého tradičního výrobního programu nyní firma rozšiřuje výrobu právě pro odběratele z obou zmíněných, pro Prym Consumer CZ „nových“, průmyslových odvětví. Své další rozvojové plány a projekty firma řeší už nyní společně s odbory.

„Dlouhodobě jsme zaměstnancům slibovali, že s nárůstem výroby pro automobilový průmysl, budou vzrůstat i mzdy. Tento slib nyní plníme,“ poznamenal Miroslav Lácha.

Vedle pevných mezd vyplácí firma s ročním obratem ve výši přibližně čtvrt miliardy korun svým zaměstnancům měsíční prémii k základní mzdě a roční bonus či nadstandardní příplatky za odpolední a noční směny, práci přesčas a práci v riziku. Poskytuje možnost flexibilní pracovní doby pro administrativní zaměstnance, možnost čerpání náhradního volna, pět týdnů dovolené, příspěvek na závodní stravování, finanční odměny za pracovní jubilea, penzijní připojištění a řadu dalších výhod. Prym Consumer CZ mimo jiné dotuje autobusovou linku, která zaměstnance dopraví z Českých Budějovic přímo do areálu podniku na okraji Zlivi na směnu a zpět.

„Aby měli naši zaměstnanci možnost rozumného trávení dopolední přestávky, s odborovou organizací jsme se dohodli na jejím prodloužení z deseti na dvacet minut, přičemž těchto dodatečných deset minut je firmou placených,“ doplnil jednatel.

V souvislosti s rozšiřováním výroby firma hledá nové zaměstnance, kteří by rozšířili její pracovní tým. Své uplatnění ve zlivském Prym Consumer CZ najdou, jak vyučení, středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní technici, tak i méně kvalifikovaní dělníci.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance. Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR, Kern-Liebers CR, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.
Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR. OS KOVO je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…