Nový vzdělávací program učí seniory rozpoznat mrtvici a infarkt

11.12.2017 20:03

Senioři z Brna se mohou vzdělávat díky novému programu HOBIT+ vedeným Cerebrovaskulárním výzkumným týmem Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC). Senioři se formou vzdělávacího filmu a následného simulačního testu učí jak rozpoznat příznaky mozkové mrtvice a srdečního infarktu a jak na ně správně reagovat. Novým edukačním programem prošlo během listopadu a prosince více než 300 seniorů.

Nový vzdělávací program učí seniory rozpoznat mrtvici a infarkt
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

V České republice zemře ročně na onemocnění srdce a cév 51 tisíc lidí. Zatímco srdeční infarkt v Česku ročně postihne více než 22 tisíc lidí, cévní mozkovou příhodu, lidově mrtvici, prodělá 42 tisíc lidí. Přesto je povědomí veřejnosti o těchto onemocněních, jejich příznacích a zejména první pomoci stále nízké. Cílem nového vzdělávacího programu HOBIT+ je proto zvýšit povědomí o cévních mozkových příhodách mezi seniory, kteří představují jednu ze skupin vysoce ohroženou cévními onemocněními.

„Smyslem programu HOBIT+, který je určený pro studenty univerzit 3. věku a členy seniorských spolků, je předat seniorům jednoduché informace, které vedou k záchraně života při vzniku srdečního a mozkového infarktu,“ popsala manažerka programu HOBIT+ Hana Pokorná. Účastníci programu se učí reagovat pomocí multimediálního a simulačního vzdělávání na příznaky těchto onemocnění, aby byli schopni postiženému nebo sami sobě zachránit život.

Výuka seniorů probíhá v jedné edukační hodině, jejíž součástí je vzdělávací film, který účastníkům vysvětluje podstatu cerebro a kardiovaskulárních onemocnění. Své znalosti si pak lidé mohou ověřit v simulačním testu, který je sestavený z krátkých video scének reálně zobrazují symptomy onemocnění. Celý program přitom klade důraz na rychlost jednání a správné rozpoznání příznaků.

„Náš vzdělávací program staví na myšlence, že pro záchranu života si stačí zapamatovat pouze minimum informací. Účastníci jsou během vzdělávací hodiny seznámeni s příznaky onemocnění a správnými reakcemi na ně, s léčbou i rizikovými faktory. Hodina je přitom pojatá zábavnou a inovativní formou,“ uvedl vedoucí Komplexního cerebrovaskulárního centra FN u sv. Anny v Brně a šéf Cerebrovaskulárního výzkumného týmu FNUSA-ICRC, Robert Mikulík, který nový program zaštiťuje.

Program HOBIT+, který vychází z programu HOBIT zaměřujícího se na zvýšení povědomí o cévních onemocněních mezi školáky, spolupracuje s brněnskými univerzitami 3. věku. Mezi ně patří Masarykova univerzita, Mendelova univerzita, Vysoké učení technické a Veterinární a farmaceutická univerzita.

Programem HOBIT+, který byl finančně podpořen Magistrátem města Brna, prošlo během listopadu a prosince více než 300 studentů univerzit 3. věku. „Z přednášky jsem byla velmi nadšená a chtěla bych poděkovat za nevšední zážitek. Pracovala jsem 25 let na neurologii, takže mohu srovnávat s jinými přednáškami v oboru,“ komentovala jedna z účastnic Dana Novotná. Z předběžných výsledků dotazníkového šetření mezi účastníky programu navíc vyplynulo, že 96 % lidí by na základě získaných znalostí dokázalo zachránit člověka zasaženého mrtvicí či srdečním infarktem. Pokud se podaří opět získat finanční podporu, bude program pokračovat i v následujícím roce.

Inovativní e-learningový program HOBIT neboli HOdina BIologie pro živoT, který v roce 2013 odstartovalo Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, je určený pro žáky základních škol a studenty víceletých gymnázií. Cílem projektu je předat žákům pomocí multimediálního a simulačního vzdělávání informace, díky kterým budou schopni zachránit život člověku se srdečním nebo mozkovým infarktem. Platformu HOBIT již v současnosti využilo 75 škol a přes 5 000 žáků z celé České republiky. Od února 2017 je navíc zdokonalená verze platformy dostupná zdarma všem školám v ČR.

Další informace je možné získat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…