O čtvrt milionu v soutěži Era Starosta roku se utká 77 malých obcí

25.07.2013 11:40

Pátý ročník prestižní soutěže Era Starosta roku letos přilákal zástupce 77 obcí do 2 000 obyvatel. Nominováno bylo 18 žen a 59 mužů. Přihlášky nyní posoudí devítičlenná odborná porota, která v první fázi vybere 30 nejlepších. Tito nominovaní starostové a starostky budou mít možnost vyplnit krátký dotazník, na jehož základě komise zvolí 5 kandidátů postupujících do finálového kola. Vítěz získá 250 000 Kč do obecního rozpočtu a Rychtářské právo. Vyplacena bude také mimořádná pomoc pro obec, kterou výrazně zasáhly jarní povodně.

O čtvrt milionu v soutěži Era Starosta roku se utká 77 malých obcí
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

„Letošní ročník bohužel výrazně ovlivnily červnové povodně, které zasáhly mnoho krajů právě v době, kdy jsme předpokládali nejpilnější práci na přípravě nominací a zajišťování podpisů. Největší úbytek v počtu přihlášek jsme zaznamenali v Plzeňském kraji, který byl povodněmi zkoušen nejdéle. Proto jsme se rozhodli udělit ještě mimořádnou cenu a vyplatit finanční prémii té obci, jejíž život výrazně ovlivnila velká voda. O držiteli této ceny rozhodne, stejně jako o celkovém vítězi Starosty roku 2013, hodnotící komise,“ vysvětluje specialistka společenské odpovědnosti Ery Jitka Švejcarová a dodává: „Ze 77 došlých nominací je však hned 46 z nových obcí, tedy přibližně 60 %. Tento údaj je srovnatelný s loňskými 62 % nových nominací, což potvrzuje, že o soutěž je stále zájem.“

Nejvíce aktivní byli obyvatelé Jihomoravského kraje (13 nominací), kde spravuje svou obec také loňská vítězka paní Vlasta Mokrá. Pouze jedna nominace dorazila z Karlovarského a Pardubického kraje. Do soutěže bylo během dosavadních pěti ročníků přijato 900 nominací starostů a starostek ze 700 obcí (12 % všech malých obcí v ČR). Spokojenost obyvatel menších obcí s místní samosprávou má rozhodně zvyšující se tendenci.

Ve 2. kole členové poroty navštíví 5 finalistů, aby se na místě seznámili s jejich prací a s fungováním obce. Na druhém zasedání porota vybere vítězného starostu/starostku, který získá titul Era Starosta roku a pro svou obec finanční prémii ve výši 250 000 Kč. Slavnostní vyhlášení spojené s předáním ceny se koná v Malostranské besedě v Praze. Pátý ročník soutěže ukončí slavnost na počest starosty v jeho obci.

„Sešlo se nám mnoho pěkných příběhů starostů, kteří se nebojí spolupracovat s obyvateli, spolky a firmami ve své obci. Jsou to starostové, kteří vědí, že jejich osobní příklad může pomoci ke zlepšení života v celé obci. Těšíme se na pět finalistů, které budeme znát už v září,“ říká Renáta Vondráková, projektová manažerka Nadace VIA.

Přehled dosavadních vítězů  

2009: Vladislava Moravčíková, starostka obce Oplany ve Středočeském kraji
2010: Josef Zámečník, starosta obce Písečná v Pardubickém kraji
2011: Pavel Kašpárek, starosta obce Úsilné v Jihočeském kraji
2012: Vlasta Mokrá, starostka obce Násedlovice v Jihomoravském kraji

Soutěž „Era Starosta roku“ probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašují ČSOB a Era ve spolupráci s Nadací VIA.

Era a Poštovní spořitelna jsou obchodní značky Československé obchodní banky, a.s.

Nadace VIA vznikla v roce 1997 a navázala na činnost české pobočky americké nadace The Foundation for a Civil Society, která působila v České republice od roku 1990. Od svého vzniku do konce roku 2011 rozdělila Nadace VIA částku přes 250 milionů Kč více než 3000 projektům z oblasti místního rozvoje, rozvoje neziskových organizací a rozvoje filantropie.

Posláním Nadace VIA je podpora a posilování aktivní účast veřejnosti na rozvoji demokratické společnosti v České republice. Podporujeme rozvoj dobrých vztahů a spolupráce mezi neziskovými organizacemi, obecními samosprávami a podnikateli, protože jsme přesvědčeni, že právě to je cesta, na níž lidé mohou převzít odpovědnost za prostředí kolem sebe – společně o něm přemýšlet a hovořit, společně plánovat změny a poté společně měnit plány ve skutečnost.

Podporujeme rozvoj neziskových organizací, protože jsou na cestě k občanské společnosti nenahraditelné. Podporujeme rozvoj dárcovství, protože občanská společnost ani neziskové organizace nemohou existovat bez podpory osvícených jednotlivců, firem a institucí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…