O správný náboj dne otevřených dveří na FEL ČVUT se postará robot SK8O a studenti s elektrizujícími experimenty

01.02.2021 10:54

Fakulta elektrotechnická ČVUT (FEL) si připravila pro zájemce o studium ukázku experimentů, ke kterým se na středních školách běžně nedostanou. V rámci online dne otevřených dveří 4. února 2021 se také představí nejnovější robot SK8O. Moderátoři z řad studentů během akce předvedou i Van de Graaffův generátor nebo Teslův transformátor.

O správný náboj dne otevřených dveří na FEL ČVUT se postará robot SK8O a studenti s elektrizujícími experimenty
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Na FEL ČVUT jsou studenti v přímém kontaktu s moderními technologiemi a v tomto duchu se ponese i den otevřených dveří. Zájemci o studium se 4. února od 17 hodin dozví podrobnosti o všech studijních programech a přijímacím řízení. O správné napětí živého vysílání se postarají sami studenti FEL. Předvedou totiž praktické ukázky zařízení, se kterými na FEL zacházejí a případně je i sami vyvíjejí – včetně nejnovějšího robota.

Technologie ve vlastních rukou

Balančního robota SK8O během pouhých třech měsíců navrhli a sestrojili doktorandi z katedry řídicí techniky FEL ČVUT Martin Gurtner a Krištof Pučejdl. Většina jeho součástek je vytištěná na 3D tiskárně, takže jej podle návodu zvládne sestavit i pokročilý kutil. Na dni otevřených dveří studenti FEL představí robota v ukázce dynamického pohybu a také vysvětlí online návštěvníkům, jak se mohou již během studia podílet na vývoji obdobně vyspělých technologií.

„V době, kdy jsou školy v režimu online výuky, mají studenti omezené možnosti pracovat v laboratořích a přicházet do kontaktu s experimenty. Přitom právě to je nejspolehlivější cesta, jak vědu a techniku popularizovat a probouzet o ni zájem. Chceme proto středoškolákům na našem dni otevřených dveří ukázat elektrotechniku a informatiku z praktické stránky jako něco, co je zaručeně bude bavit,“ vysvětluje prof. Petr Páta, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Fakulta elektrotechnická dlouhodobě patří mezi deset největších vědeckých institucí v České republice. Vedle samotného studia dává svým studentům možnost zapojit se již v průběhu studia do vývoje špičkových technologií.

Elektrizující zážitky v živém streamu

Den otevřených dveří bude plně v rukou samotných studentů FEL, kterým mohou zájemci o studium pokládat otázky prostřednictvím živého chatu. Přítomni budou zástupci všech studijních programů. Hlavní atrakcí ale budou ukázky pokusů v podání studentů FEL, kteří zájemcům o studium předvedou vysokofrekvenční Teslův transformátor s jeho speciálními efekty v podobě sršení a výbojů, díky nimž lze vnímat vysoké napětí doslova na vlastní oči. Ukázka Van de Graafova generátoru zase staví na známém účinku elektrostatické elektřiny na lidské vlasy.

Na experimenty a jejich jiskřící efekty odkazovaly už upoutávky, které představily studenty v roli moderátorů.
Van de Graaffův generátor ZDE
Teslův transformátor ZDE

Zájemci o studium na Fakultě elektrotechnické ČVUT se budou moci připojit k jejímu dni otevřených dveří 4. února 2021 od 17.00 hodin prostřednictvím odkazu ZDE.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30% výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2020/21 nabízí ČVUT svým studentům 214 akreditovaných studijních programů a z toho 84 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1604 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 432. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151.–200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201.–250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201.–250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 251.–300. místě, v oblasti „Mathematics“ a „Material Sciences“ na 301.–350 místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 256. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…