O titul Vesnice roku bojuje v Pardubickém kraji sedmadvacet obcí

06.06.2017 17:03

Již od roku 1995 obce v České republice soutěží, která z nich se stane Vesnicí roku. V letošním třiadvacátém ročníku bude o tento titul bojovat celkem 213 obcí. Nejpočetnější zastoupení má Pardubický kraj s 27 soutěžícími obcemi.

O titul Vesnice roku bojuje v Pardubickém kraji sedmadvacet obcí
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Měsíc květen a červen je ve znamení hodnocení krajských kol. V Pardubickém kraji se hodnocení uskuteční od 12. června do 22. června. Celostátní kolo je naplánováno na začátek září. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2017 bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

„Komise je v tuto chvíli ustanovená, naším úkolem je do procesu výběru nezasahovat. Zcela jistě je potřeba poděkovat všem obcím, které se v našem kraji do soutěže přihlásily. Oceňuji, že se chtějí angažovat v propagaci venkova Pardubického kraje,“ sdělil radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.

Porota hodnotí přihlášené obce v oblastech, jako je společenský život, aktivity občanů, podnikání, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, péče o veřejná prostranství, péče o krajinu a další. Cílem celé soutěže je povzbudit obyvatele obcí, aby se aktivně účastnili na rozvoji svého domova, ale i upozornit veřejnost na význam venkova.

Obce v soutěži, kterou vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a Ministerstvo zemědělství, mohou získat hned několik ocenění. Zlatá stuha je nejvyšší ocenění, které získá vesnice, jež se nejlépe a nejvyváženěji prezentuje ve všech hodnocených oblastech. Modrou stuhou porota oceňuje vesnice za společenský život a Bílou stuhou za činnost mládeže. Obec oceněná Zelenou stuhou nejlépe pečuje o zeleň a životní prostředí, Oranžovou stuhu porota uděluje za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Možnost je získat také Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích nebo Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova.

Nejmenší soutěžící obcí v letošním ročníku jsou Kačlehy z Jihočeského kraje s 86 obyvateli. Naopak největší přihlášenou obcí je Lom z Ústeckého kraje, který má 3 770 obyvatel. Nejméně soutěživých obcí mají v Moravskoslezském kraji. Zde se jich do Vesnice roku 2017 přihlásilo pouze osm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…